SAVJETI
Vitamin koji može ublažiti štetna djelovanja zagađenog zraka
Manager.ba/poslovni.hr BiH 16 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Stanovnici svih većih gradova na Balkanu suočavaju se s alarmantno zagađenim zrakom.

 

Međutim, Balkan, nažalost, nije usamljen kada je riječ o zagađenosti zraka, piše National Geographic Srbija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 90 posto svjetske populacije živi u područjima gdje zagađenje zraka prelazi granice. Naučnici dugo sumnjaju da PM 2.5 (sitne čestice u zraku) izazivaju epigenetske promjene u našim stanicama koje mogu ugroziti naše zdravlje.

Kada je o Beogradu riječ, sistem za praćenje kvaliteta zraka, kojim upravljaju službene institucije u Srbiji, pokazuje da koncentracija štetnih materija u zraku, posebno PM čestica, u gradovima redovno premašuje sigurnosne granice za kvalitet zraka preporučene u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Slična je situacija i u drugim većim gradovima u Srbiji, ali i regiji.

Satelitski snimci pokazali gdje su na Zemlji najveća zagađenja

Upravo iz tog razloga, međunarodni tim znanstvenika je 2017. godine napravio kliničko ispitivanje u želji da sazna kako efekti izlaganja koncentraciji zagađenog zraka od PM 2.5 mogu biti ublaženi dnevnim suplementima vitamina B koji sadrže 2.5 mg folne kiseline, 50 mg vitamina B6 i 1 mh vitamina B12.

U istraživanju je sudjelovalo deset volontera koji su prvo bili izlagani čistom zraku, a davan im je placebo kako bi izmjerili njihove osnovne reakcije. Kasnije su isti ispitanici testirani velikim dozama vitamina B i bili su izlagani jako zagađenom zraku koji sadrži visok nivo PM 2.5.

Kako zagađenje zraka utječe na naše tijelo?

Rezultati istraživanja su otkrili da četverotjedno izlaganje suplementima vitamina B ograničava efekt PM 2.5 između 28 i 78 posto na deset genskih lokacija. Istraživači su pronašli da se slična redukcija ogleda i u mitohondrijskom DNK, dijelovima stanica koji generiraju energiju.

Znanstvenici ipak ističu da ova studija ima mnoga ograničenja, poput malog broja ispitanika, a i manje informacija o veličini vitamina B koja izaziva reakciju, kao i da su potrebna podrobnija istraživanja i ispitivanja. Ipak, rezultati ove studije su ohrabrujući i možda sadrže ključ umanjenja štetnosti zagađenog zraka, piše National Geographic Srbija.

Najnovije vijesti
Video
Matea Franjić, Kristal d.o.o.
Kristalno jasno o nasljednicima obiteljskih firmi
IGOR JURČIĆ
Umjetna inteligencija i 5G tehnologija mogu nam donijeti puno dobrog
JANKO ILIĆ, NESTLE BIH
Od skladištara do direktora Nestle BiH
Savjeti