NAJBOLJI POSLOVNI POTEZ
Vispakov skok u Egiptu i na Berzi
Manager.ba/indikator.ba BiH 05 lipnja, 2018

Visočki prerađivač kafe Vispak d.d član AS Group na aprilskom sajmu kafe u Kairu saopštio je da se njegov proizvod Espresso premium nalazi u ponudi 80 kafea i restorana u glavnom gradu Egipta.

Kao reakcija na tu vijest istog dana na Sarajevskoj berzi vrijednost dionica ove kompanije porasla je za 24,3 odsto što je bio najveći dnevni skok na domaćem tržištu kapitala.

Ovo je prema ocjeni analitičara portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u domaćoj ekonomiji tokom četvrtog mjeseca tekuće godine.

Na drugo mjesto najboljih poslovnih poteza u aprilu rangirana je namjera njemačke kompanije Forschner da u Kalesiji izgradi fabriku kablova za automobilsku industriju i u njoj zaposli 1.000 radnika.

Ukoliko u narednim mjesecima dođe do realizacije ove namjere to bi uvažavajući samo kriterij otvaranja tolikog broja novih radnih mjesta mogao biti i najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini u 2018.godini.

Trećeplasirani na aprilskoj listi najboljih poslovnih poteza u BiH po izboru Indikatora.ba je odluka kompanije Tehnićki remont Bratunac da preuzme paljansku firmu MacroHard Mechanic koja se bavi proizvodnjom mašina za humano deminiranje.

Analitičri su uočili da je u odnosu na isti mjesec prošle godine tokom aprila bilo znatno manje poslovnih odluka koje prevazilaze uobičajene rezultate odlučivanja i poslovanja.

Najbolji poslovni potez u regiji napravila je Srbija jer je u jednom mjesecu uspjela privući dva izuzetno atraktivna investiciona projekta iz oblasti autoindustrije.

Riječ je o investiciji od 90 miliona evra u Obrenovcu gdje bi uz postojeću fabriku Meita bilo sagrađen još jedan pogon sa 1.100 novih radnih mjesta, te ulaganju 50 miliona evra u čačanskoj poslovnoj zoni Preljini gdje bi kompanija Forverk autotek sa 1.000 radnika proizvodila dijelove za poznate svjetske marke automobila.

Među najbolje poslovne odluke u aprilu analitičari su uvrstili i otvaranje trke za „Plavi korodor“ u Albaniji , odnosno izgradnju saobraćajnice Truman – Kašar što je posao vrijedan 245 miliona evra.

Prodaja Pink Montenegro i Pink BiH vlasnicima N1 televizije (američka KKR grupa) rangirana je na treće mjesto najboljih poslovnih odluka u kategoriji “regija”, unatoč činjenici da vrijednost te transakcije nije javno saopštena.

Evropski lider na listi najboljih poslovnih poteza u aprilu je švicarski farmaceutski div Noivartis koji je kupio američkog proizvođača lijekova za genetsku terapiju AveXis za 8,7 milijardi dolara (7,1 milijarda evra).

U Ženevi je tim povodom saopšteno da će plaćanje biti izvršeno u – kešu!

Glavni konkurent ovom potezu bilo je preuzimanje Mövenpick Hotels & Resorts za što je AccorHotels platio 482 miliona evra što će kupcu omogućiti da konsoliduje svoje liderstvo na evropskom tržištu i ubrza rast na tržištima Bliskog istoka, Afrike, Azije, Pacifika.

Još jedan veliki posao napravljen je u oblasti hotelijerstva. Kineska HNA Group odlučila se za prodaju udjela u multinacionalnom hotelskom lancu Hilton za 6,5 milijardi američkih dolara.

Ovo je najbolji poslovni potez u aprilu tekuće godine prema izboru portala Indikator.ba. Prema CNN-u u pozadini odluke u povlačenju Kineza iz Hiltona je nova strategija kineskih vlasti koje “povlače kočnicu” agresivnim inostranim investicijama svojih velikih kompanija.

Kupovina najvećeg australskog vinara Accolade Wines za što je američka investicijska kompanija Carlyle Group platila milijardu australijskih dolara (769 miliona američkih dolara), te preuzimanje servisa za skladištenje fotografija Flickr koji je prešao u ruke konkurentskom servisu SmugMug (o čemu finansijski detaji nisu saopšteni) rangirani su na drugo, odnosno treće mjesto indikatorovog rangiranja najboljih poslovnih poteza u svijetu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu