PROJEKTI
Visoko: Završili tvornicu od 10 milijuna KM i pokrenuli izvoz, očekuju i rast prometa
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 22 travnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ukupna vrijednost investicije Vimar Grupe iznosila je više od 1 milijun KM, a kroz EU4Bussiness je odobrena bespovratna podrška od 290.000 KM.

 

Iza Vimar Grupe iz Visokog je uzbudljiv period. Završena je izgradnja njihove tvornice za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina vrijedna skoro 10 milijuna KM, počeli su sa izvozom u zemlje regije, a uskoro se okreću i Europskoj uniji, te arapskim zemljama. Firma je zaposlila 23 nova radnika, uz već postojeća 43, a sve uz podršku projekta EU4Business.

„Moramo rasti“ govori Ehlimana Ajdin, direktorica i vlasnica Vimar Grupe.

Prije više od dvije godine, Vimar, koji je počeo kao obiteljska firma, je odlučio proširiti svoje kapacitete, a pažnju im je privukao Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama koji je objavio projekt EU4Bussiness.

Ovaj javni poziv je ciljao da podrži modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Vimara su vidjeli priliku da predstave svoju planiranu investiciju: nabavku novih strojeva za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koje bi im omogućile povećanje proizvodnje, te samim time i zapošljavanje nove radne snage.

 

“Podnijeli smo zahtjev i dobili podršku. Čitav proces je bio fer i korektan” objašnjava Ajdin. 

Ukupna vrijednost investicije Vimar Grupe iznosila je više od 1 milijun KM, a kroz EU4Bussiness je odobrena bespovratna podrška od 290.000 KM.

Investicija je uključivala nabavku mašine za pakiranje proizvoda, mašine za vakumiranje proizvoda, klima komora, te kolica za komore.

Pored 23 nova radna mjesta, nove mašine i komore će ovoj kompaniji omogućiti i poboljšanje kvaliteta proizvoda zahvaljujući kompjuterskom praćenju proizvodnje.

„Očekujemo i povećanje prometa od 20-30% sa ovom podrškom, te financijski rast“ govori Ajdin.

Usprkos trenutno situaciji na tržištu pogođenom pandemijom COVID-19, Vimar Grupa nastavlja sa planovima. Sa velikim domaćim tržnim lancem su dogovorili prodaju svojih proizvoda, a nadaju se i novim javnim pozivima na koje bi mogli aplicirati i ostvariti svoje ambicije.

„Treba biti hrabar i vjerovati u sebe i u tim ljudi oko sebe. Dobar tim je jedan od ključnih elemenata uspjeha. Sve se može postići kad ste okruženi dobrim ljudima“, završava Ajdin.

Podrška otvaranju radnih mjesta

Tridesetpet malih i srednjih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača podržano je kroz projekt EU4Business, koji financiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, čime je dat doprinos otvaranju novih radnih mjesta i očuvanje postojećih, te borbi protiv negativnih posljedica pandemije COVID-19.

EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Vrijedan je 16,1 milijuna eura, od čega 15 milijuna eura finansira Europska unija, a 1,1 milijun eura Savezna Republika Njemačka.

Zajednički ga provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od travnja/aprila 2018. do ožujka/marta 2022. godine.

EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja „Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ). 

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: