POZITIVAN PRIMJER
Vinski put Hercegovine primljen u “Iter Vitis”
manager.ba/biznisinfo.ba 10 rujna, 2022

Vinski put Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu stazu Savjeta Evrope “Iter Vitis”, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinskog puta Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

Predsjednik Komore Zdravko Marinković rekao je da je BiH sa Vinskim putem Hercegovine prva u regiji koja je primljena u jednu ovakvu asocijaciju.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno što se šest opština, odnosno gradova uključilo u Vinski put, što je bitno i za ukupnu turističku ponudu Hercegovine, ali je i veoma značajno da se BiH nađe na turističkoj mapi puta.

“Vinska ruta može podstaknuti ostale grane privrede da se uključe u ovaj projekat kako bi unaprijedila turističke ponude BiH i promovosila svoje proizvode”, istakao je Marinković.

Direktor Misije USAID u BiH Kortni Čab rekla je da je Vlada SAD podržala ovaj projekat, te istakla da će to raditi i u narednom periodu kako bi BiH proširila svoju ponudu.

“Ovaj korak je važan za ekonomski razvoj kako Hercegovine, tako i BiH jer će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju..

Koliki je značaj ulaska Vinskog puta Hercegovine u kulturi rute Savjeta Evrope, predsjednik “Iter Vitisa” Emanuela Penke navela je da na svakih pet evra koju turisti potroše u vinarijama oni još 50 evra potroše na dodatne proizvode, pa je prosječna dnevna potrošnja ovih turista 189 evra.

Načelnik Odjeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Jelena Gavrilović je rekla da je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH, te da domaćom vinskom ponudom nismo samo dio Evrope, već smo postali i dio svijeta.

Turizam je, navela je ona, strateška grana u BiH u kojem posao mogu naći i mladi i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovaj vinski put uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu.

“Ovo je idealna prilika da se u svim ovim opštinama uključi stanovništvo koje do sada nije vidjelo šansu i priliku da se zaposli u turizmu. U smislu promocije važno je da se mi sa svojom kvalitetnom turističkom ponudom predstavimo i izađemo na evropsko tržište uz pomoć USAID-ovog projekta razvoja turizma”, naglasila je Gavrilovićeva.

Vinskim putem Hercegovine rukovodi Spoljnotrgovinska komora u saradnji sa gradovima/opštinama Trebinje, Mostar, LJubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Evropska federacija “Iter Vitis” osnovana je radi promovisanja i očuvanja materijalne i nematerijalne evropske baštine vina i vinogradarstva.

“Iter Vitis” objedinjuje različite destinacije i promoviše vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-istorijskog i materijalnog nasljeđa koje se nalaze na vinskim teritorijama.

 

Izvor: Srna

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo