PROJEKTI
VIDEO Završeni temelji deset vjetrenjača na Podveležju, trafostanica povezana na mrežu
Manager.ba/bljesak.info BiH 07 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Izgradnjom Vjetroelektrane “Podveležje” značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva, priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH. 

 

Temelji deset vjetroagregata buduće elektrane na platou Podveležja u potpunosti su završeni, a u tijeku je betoniranje preostalih pet temelja.

U fazama koje su prethodile aktualnim radovima na gradilištu Vjetroelektrane, osigurani su neophodni uvjeti za priključenje elektrane na mrežu, pa je u okviru LOT-a 2 izgrađena i moderna transformatorska stanica.

''Riječ je o trafostanici 110/30kV koja je namjenski građena za potrebe Vjetroparka, odnosno za plasman proizvedene električne energije u prijenosni elektroenergetski sustav BiH. Za povezivanje trafostanice sa 15 vjetroagregata iskopano je više od deset km kanala po vrlo teškom terenu i u njih je položeno više od 40 km kablova'', naveo je Enis Letić, rukovoditelj projekta izgradnje trafostanice VE „Podveležje“.

Elektroprivreda BiH je početkom 2018. godine sa kompanijom ABB d.o.o. Zagreb zaključila ugovor o projektiranju, isporuci opreme, izgradnji i puštanju u pogon transformatorske stanice 110/30 kV Podveležje, te srednjenaponske kablovske i telekomunikacijske mreže kojom se 15 vjetroagregata VE „Podveležje“ povezuje sa pripadajućom transformatorskom stanicom.

U realizaciju ugovora Elektroprivreda BiH je investirala 9,5 milijuna KM. Građevinske i montažne radove obavile su bh. kompanije Amitea Mostar i Elektrocentar Petek Tuzla, uz nadzor stručnog osoblja Elektroprivrede BiH.

Projekt je rađen po FIDIC (Međunarodno udruženje konsultantskih inženjera) ugovoru Žuta knjiga, koji iziskuje i angažman međunarodno priznatog inženjera. Poslove FIDIC inženjera obavljao je Bakir Arslanagić iz Elektroprivrede BiH.

''Obično kod ovakvih projekata u našoj zemlji, koji su međunarodni, FIDIC inženjer bude angažiran iz inozemstva, ali mi smo pokazali kako imamo dovoljno stručno i domaće osoblje koje može odgovoriti na stroge međunarodne propise'', kazao je inženjer Arslangić.

Zahvaljujući izgradnji priključnog 110 kV dalekovoda, koji je realiziran u sklopu ugovora između Elektroprivrede BiH i Elektroprijenosa BiH vrijednog 2,7 milijuna KM, transformatorska stanica na Podveležju uspješno je priključena na prijenosnu mrežu i sa njom će se upravljati izravno iz Sarajeva.

''Izvršena su sva potrebna ispitivanja komunikacijske opreme i utvrđeno je da je sve spremno za nadzor i upravljanje trafostanicom i vjetroagregatima, tako da će se nesmetano upravljanje Vjetroelektranom Podveležje vršiti iz Dispečerskog centra Elektroprivrede BiH u Sarajevu'', potvrdio je Senad Mujagić, vodeći stručni suradnik za operativno upravljanje u Elektroprivredi BiH.

Izgradnjom Vjetroelektrane “Podveležje” značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva, priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti