EKONOMIJA
VIDEO Ulaganjem u poslovnu zonu Kreka-sjever Tuzla ojačava gospodarstvo
Manager.ba/akta.ba BiH 27 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Parcele grad poslovnim subjektima daje pod zakup na više godina, pod veoma povoljnim uvjetima. Osam je već dodijeljeno firmama koje su ovdje počele graditi svoje hale, a neke već i počele s proizvodnjom poput pekare Kabil, koja ovdje zapošljava 40 radnika.

 

Pandemija koronavirusa nije usporila radove na gradnji poslovne zone “Kreka-sjever” u Tuzli.

Grad Tuzla je do sada uložio značajna sredstva na gradnju infrastrukture.

Urađen je i asfaltiran put, javna rasvjeta, uvedena električna energija, voda i izgrađena kanalizacijske mreža. U poslovnoj zoni posao bi trebalo dobiti u prvoj fazi 370 radnika a u drugoj još 200.

U poslovnoj zoni Kreka sjever, grad Tuzla ima na raspolaganju 15 placeva.

Parcele grad poslovnim subjektima daje pod zakup na više godina, pod veoma povoljnim uvjetima.

Osam je već dodijeljeno firmama koje su ovdje počele graditi svoje hale, a neke već i počele s proizvodnjom poput pekare Kabil, koja ovdje zapošljava 40 radnika.

“Dobivanjem ove parcele po veoma povoljnim uvjetima koje je grad Tuzla omogućio mi smo došli u prednost jer nismo morali da investiramo u kupovinu zemljišta to nam je bio najvažniji korak i to je najveće rasterećenje koje smo dobili dolaskom u poslovnu zonu”, govori Mirza Kabil iz firme Kabil.

Zakupac dvije parcele od 8.500 metara kvadratnih je firme Koala Automotive Tuzla, bave se proizvodnjom igračaka.

Na jednoj parceli se već gradi objekt i trebao bi biti završen do septembra ove godine a u pripremi je i druga parcela.

“I na toj lokaciji ćemo također da gradimo halu. Naši partneri za koje radimo, Njemačke firme su bili ovdje i vidjeli da imamo prostora za napredak i širenje. Tako da ćemo jednostavno nastaviti taj plan. Firma je 100% izvozno orijentirana“, kazao je Velimir Bijeljanić iz firme Koala Tešanj.

Poslovna zona Kreka, važna je za privrednike, ali i za grad Tuzlu. Zbog toga se po riječima gradonačelnika po povoljnim uvjetima izdaju placevi investitorima, koji angažiraju novu radnu snagu. Zbog svega ovoga Tuzla je lider po broju poslovnih subjekata u TK.

“Radi se o dugoročnom zakupu, da privrednik u startu ne mora da kupuje zemlju i dugoročni zakup i pravo građenja, ali pod uslovom da zaposli što više ljudi, pobjeđuje onaj tko zaposli što više ljudi i čije proizvodnja nije ekološki štetna. Neki objekti su završeni, neki se grade a neki će se graditi, već smo potpisali ugovore, 370 radnih mjesta“, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U drugoj fazi gradnje Poslovne zone, koja će se graditi po rješavanju imovinsko pravnih odnosa grad će imati na raspolaganju još tri parcele. Ukupan broj zaposlenih po projektu grada Tuzle bit će oko 570.
 

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce