KOMPANIJE
VIDEO Tvornica cementa Lukavac predstavlja film o alternativnim gorivima
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 06 svibnja, 2020

U sklopu svog projekta „U prijateljstvu s prirodom“ Fabrika cementa Lukavac je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom „Pioniri u korištenju alternativnih goriva“.

Ovo je poučna priča za sve generacije, u kojoj se na slikovit način objašnjava što su to alternativna goriva i koje su prednosti njihove upotrebe u današnjem svijetu.

Još 2012. godine Lukavac Cement je krenuo s upotrebom alternativnog goriva ili „goriva budućnosti“, te s pravom može reći da je pionir u ovoj oblasti na našim prostorima.

Prošle godine Fabrika je u svom proizvodnom procesu osigurala udio alternativnih goriva u iznosu od 45%, dok trenutni udjel iznosi 60%. S obzirom na svoje tehničke mogućnosti do kraja 2020. imat će supstituciju i do 70 %. 

Postupak korištenja otpada kao alternativnog goriva je siguran način valoriziranja otpada koji može donijeti višestruku dobit kako društvenoj zajednici tako i cementnoj industriji.

Pored značajnog smanjenja visokih troškova potrošnje energije, osigurava se opstanak tj. budućnost tvornice i stvaraju nova radna mjesta.

Ono predstavlja »zelenu« alternativu, čijom upotrebom se uveliko smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu i ostvaruju mnogi drugi pozitivni efekti.

Jedna od najvažnijih prednosti upotrebe ovog goriva jeste očuvanje okoliša, odnosno eliminacija i zbrinjavanje otpada na siguran i energetski efikasan način.

Sve što do sada niste znali o gorivu iz otpada koje uveliko štedi prirodne resurse, kako i zašto ga koristi Fabrika cementa Lukavac, pogledajte u ovom filmu.

 

 

Povezani članci

1

2