INVESTICIJE
VIDEO Slovenci i Nijemci razmatraju investicije u Prnjavoru
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 12 listopada, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Općina Prnjavor postaje sve interesantnija za investitore, posebno one iz EU poručio je načelnik općine Darko Tomaš.

 

Podsjeća i da im se obratila i Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) ističući da se agenciji obratila jedna firma iz Slovenije koja razmatra BiH i općinu Prnjavor kao potencijalnu lokaciju za investiranje.

U navedenom roku smo poslali sve informacije agenciji FIPA i dobili povratni odgovor da su oni investitoru proslijedili informacije. Za sada su to samo neke početne faze u pregovorima. Uvjeren sam da je Prnjavor jedna od najatraktivnijih lokacija, kada se sagledaju sve ponude poslovnih mjesta u cijeloj BiH – naveo je Tomaš.

Poručio je i da su preko Ministarstva za europsku integraciju i međunarodnu suradnju Republike Srpske u kontaktu s poslovnim subjektima iz Njemačke.

– U kontaktu smo sa dva poslovna subjekta iz Njemačke ali za sada nismo u prilici da javnosti otkrivaju više informacija zbog njihovih poslovnih informacija jer se razgovori još vode. Ono što mogu samo reći da se radi o velikim industrijskim gigantima u Europskoj uniji koji radu u sektoru auto industrije – naveo je Tomaš.

Ističe da je to dobar pokazatelj da se i firme iz EU same javljaju i stvaraju interes za investiranje u Prnjavor.

Podsjeća da je u posljednje vrijeme primjetan interes investitora pri čemu su četiri investitora uputili zahtjev za kupovinu zemljišta, navodeći da se uveliko radi na provođenju javne licitacije.

– Jedan investitor iz Prnjavora dok je drugi iz Austrije a tijekom sljedećeg tjedna se očekuje licitacija za dva privredna subjekta pri čemu jedan već posluje na teritoriji općine a drugi je sa strane – naveo je Tomaš.

Podsjeća da je općinsko rukovodstvo još od 2010. godine, smatrao da je potrebno da se izgradi jedna poslovna zona navodeći da je njena privlačnost za investitore postala I veća, prolaskom trase autoputa.

Istakao je da je plan lokalne zajednice bio da u poslovnoj zoni Vijaka, prije svega, svoje mjesto nađu domaći privrednici koji su već izradili svoje poslovne objekte pri čemu posluju i rade. Podsjeća da je do sada ugovor potpisan sa šest privrednih subjekata s teritorije općine Prnjavor.

Kaže i da Prnjavor ima uvjete i ponudu u poslovnom prostoru, zbog kojih je veoma atraktivan za investitore.

– Dosadašnjim firmama smo prodavali zemljište za 1,50 KM po m2 a u neposrednoj blizini cijena zemljišta se kretala od 60 do 100 KM po m2 i to bio poticaj općine Prnjavor tim novim poduzećima. Ono što još ističem kao prednost je i to što je poslovna zona izuzeta iz zone gradskog građevinskog zemljišta pri čemu se ne plaća naknada ni za uređenje ni za rentu prilikom izdavanja građevinske dozvole nego samo taksa od 0,03 posto na investicionu vrijednost objekta. Ono što nismo mogli izbjeći je a to je plaćanje u iznosu od 1,60 KM za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište – naveo je Tomaš.

Istakao je I da je do sada u poslovnoj zoni Vijaka prometovano oko 15 od ukupno 120 placeva površine preko 151.000 m2.

Navodi i da je to zemljište općina Prnjavor dobila na poklon od strane Vlade Republike Srpske bez ikakve naknade.

Pozvao je investitore da se obrate općinskom rukovodstvu povodom investiranja pri čemu navodi da će za sve njih pogodnosti biti iste kao i za prethodne firme.

Poručuje i da je uvjeren da trenutna privredna struktura u Prnjavoru takva da je ova lokalna zajednica svrstana u dvije ili tri lokalne zajednice u RS po stupnju ekonomskog razvoja.

Izrazio je i nadu da će razvojem poslovne zone Vijaka i otvaranjem novih radnih mjesta, Prnjavor biti jedna od najbolje razvijenih lokalnih zajednica u RS u bliskoj budućnosti. Podsjeća da na teritoriji općine posluje oko 10 firmi koje ostvaruju godišnji prihod preko 20 milijuna KM.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce