NAGRADE
VIDEO Rad mladog bh. liječnika proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova
Manager.ba/akta.ba BiH 12 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Dr. med. Edin Begić, specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i asistent u Sarajevskoj škola za nauku i tehnologiju, 5.11. 2019. dobio je važno priznanje u Ljubljani, piše Mreža mira.

 

Njegov rad je na International Medis Awards u konkurenciji  od čak 207 istraživačkih radova proglašen najboljim, i to na području neurologije.

Znanstvenici iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe sudjelovali su na natjecanju u devet oblasti medicine: farmaciji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, gastroenterologiji, ginekologiji, neurologiji, reumatologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji.

Odluku o pobjedniku je donio nezavisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med.

Prvo su odabrali 20 finalista konkursa, a onda proglasili devet pobjednika za pojedine medicinske oblasti.

Nagradu je dobio za istraživanje koje je radio zajedno sa suradnicima, a kroz koje su otkrili da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

"U današnjem svijetu vjerojatno je nauka na margini i ove stvari nisu toliko interesantne, a kad vas neko prepozna u ovoj masi, a još vas spoji s kolegama koji slično rade i slično razmišljaju, to je sigurno lijepa stvar", kazao je dr. Begić po osvajanju nagrade.

Oblasti djelovanja mladog doktora su kardiologija, farmakologija i medicinska informatika, a već je osvojio nekoliko nagrada prije ove.

Iako je rođen 1990. godine, on iza sebe već ima objavljenih oko 50 publikacija, u kojima je sudjelovao s drugim kolegama. Iza njega su i desetine naučnih konferencija, predavanja i seminara.

"Jako su mi posebne riječi Branka Cvejića kada kaže: ‘Mislim da je mnogo veći fazon praviti svoj svijet ovdje, ovdje sam se rodio, nego otići u neki tuđi….’. Volio bih da na kraju neko pomisli negdje u inostranstvu: ‘Treba otići u Sarajevo, to je prava stvar’", poručio je doktor Begić.

Osim njega, među finaliste International Medis Awards na području intenzivne medicine i anesteziologije uvrstila se dr. Amra Šakušić, dr. med., s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a finalistkinja International Medis Awards s područja farmacije postala je Azra Uzunović, mr. ph., iz Javne ustanove „Internacionalna apoteka/ljekarna“ Vitez.
 

Tagovi: