TEHNOLOGIJE
VIDEO Pogledajte reakciju Teslina autopilota kojom je spasio patke na cesti
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr Svijet 18 studenog, 2019
Izvor fotografije:
zimo.dnevnik.hr

U većini slučajeva autopilot se pokazao odličnim i na mreži su dostupni videozapisi u kojima su, upravo zahvaljujući brzoj reakciji računala, spriječene prometne nesreće.

 

Internetom se proširio još jedan zanimljivi video Teslina automobila, odnosno njihova autopilota u akciji.

Iako bi ime moglo zavarati, autopilot nije napravljen kako bi (barem ne trenutačno) u potpunosti sam upravljao vozilom, već kao asistent koji pomaže u vožnji, a tijekom njegove uporabe vozač uvijek mora imati ruke na volanu.

U praksi to nije uvijek slučaj te su zabilježene situacije u kojima, dok autopilot vozi, vozači spavaju.

U većini slučajeva autopilot se pokazao odličnim i na mreži su dostupni videozapisi u kojima su, upravo zahvaljujući brzoj reakciji računala, spriječene prometne nesreće.

No zabilježeno je i nekoliko slučajeva i prometnih nesreća s aktiviranim autopilotom, među inim i nesreće sa smrtnim posljedicama.

Zbog toga Tesla, ali i policija konstantno upozoravaju da vozači moraju biti sto posto koncentrirani na promet i cestu dok je autopilot aktivan kako bi mogli ispraviti pogreške softvera.

Nekad je situacija, dakle, obrnuta i u slučajevima kada vozač ne reagira na vrijeme "izvuče" ga autopilot.

Takva je situacija zabilježena nedavno u Novom Zelandu – zbog sjena na cesti vozač nije primijetio patke koje su prelazile cestu, no životinje je pravovremenom reakcijom spasio upravo autopilot koji je bio aktiviran te je zakočio i prešao u drugu traku. "Da nije bilo opcije autopilota, mislim da patke ne bi preživjele", prenijeli su na Mashableu riječi vozača automobila.

Kako je izgledao bliski susret s patkama, pogledajte u videu.  

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!