INVESTICIJE
VIDEO Na vrhu planine Velež gradit će se restoran, muzej, žičara ...
Manager.ba/bljesak.info BiH 21 listopada, 2021
Izvor fotografije:
bljesak.info

Emir Gosto iz Mostara posljednja dva mjeseca živi na Brasini, vrhu planine Velež, i radi na raščišćavanju ostataka nekadašnjeg civilnog i vojnog objekta, RTV odašiljača koji je 1995. miniran i u potpunosti uništen.

 

Gosto nam je rekao kako na vrhu planine, koji se nalazi na 1897 metara nadmorske visine, namjerava napraviti ugostiteljski objekt od kamenja kojim su bili izgrađeni prijeratni objekti.

U unutrašnjosti planine, ispod objekta, gdje je JNA prije rata napravila stotine metara tunela i podzemnih objekata, namjerava urediti muzej.

''Nekadašnji vojni objekt sam u potpunosti prokopao i očistio, dok je ovaj civilni polovično očišćen. Na nekadašnjem vojnom dijelu namjeravam napraviti restoran, kamenu kuću. Zamolio bih i gradonačelnika Kordića da ovdje izađe i pogleda ljepotu i čari ove planine'', rekao nam je Gosto.

Kaže kako mu je namjera da ovdje napravi najbolju turističku atrakciju u BiH i šire. Sa bagerom i kamionom je na ovaj vrh izašao prije dva mjeseca putujući tri dana i tri noći koliko mu je trebalo sa prijateljem i ocem da proširi put i sigurno dođe na planinu. Nije mu bilo lako naći ni radnike koji bi mu pomogli realizirati ovaj poslovni poduhvat. Ipak je zahvaljujući prijatelju iz firme Goldentop natural stone i svome ocu, uradio veliki dio posla. ''Našao sam i minsko polje koje nije bilo ucrtano na kartama. Nalazi se nekih 150 metara od planinarske staze i opasnost je za planinare. Sada je označeno i pripremljeno za uklanjanje'', rekao nam je Emir Gosto.

U unutrašnjosti miniranog i uništenog vojnog objekta našao je na desetine neeksplodiranih protutenkovskih mina. Mine su nedavno uništene na vrhu planine od strane Civilne zaštite.

Gosto ima puno ideja vezanih za turistički potencijal ove lokacije. Kaže kako je kupio vitlo i pravit će žičaru, a raščistio je i nekadašnji vojni heliodrom u blizini. Sa heliodroma se nekada moglo automobilom ući u unutrašnjost planine, u hodnike atomskog skloništa. Trenutno ulazak vozilom onemogućavaju ogromna masivna vrata teška nekih osam tona. Izradio je i kamenu ploču koju će u petak svečano postaviti u blizini i na kojoj je napisano ''Ovu planinu ostavljam u amanet na upravljanje i čuvanje Gosto (Salke) Emiru Maršal Josip Broz Tito''.

Na kraju je upozorio i na krađu šume kojoj svake noći svjedoči gledajući sa vrha, kako ispod Brasine u predjelu Do, dolaze šumokradice, pilaju i odvoze trupce prema Nevesinju. Na kraju je rekao kako ga nije strah zime ni velikog snijega koji će uskoro pasti na vrhu planine dolaskom hladnijih dana i zime. Nada se kako će prije toga završiti glavni dio posla. 

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti