ZANIMLJIVOSTI
VIDEO Ljubuška kula ušla u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu
manager.ba/akta.ba BiH 08 ožujka, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Paragliding Ljubuški je u velikoj ekspanziji.

 

Paragliding Ljubuški postao je poznat u cijelom svijetu, a "Ljubuška kula" uz "Slovenske startove" ušla je u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu.

Letenje u Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini. Inače, poletište Ljubuški-Kula nalazi se na južnoj strani padine, na 340 m nadmorske visine.

"Piloti u Ljubuški dolaze iz cijele Europe, ali i drugih kontinenata, iako zasad ne u tako velikom broju. U Bosni i Hercegovini naš klub drži uvjerljivo prvo mjesto u ukupnom zbroju preletenih kilometara i sati provedenih u zraku", kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik kluba "Paragliding Ljubuški" David Šiljeg i dodao da poletište Ljubuški-Kula godišnje broji preko 1.000 polijetanja što ih svrstava uz bok s top tri slovenska terena, dok iza sebe ostavljaju sva najfrekventnija poletišta u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i sl.

Naglasio je kako je poletište Ljubuški-Kula veliki mamac za sve pilote kako iz BiH, tako i iz šire regije i cijelog svijeta.

"Paragliding Ljubuški je u velikoj ekspanziji. Neslužbeno radimo i usluge tandem letova. Budući da licenciranje za tandem pilote u našoj državi trenutno ide jako sporo, nismo na nekoj zavidnoj velikoj razini po tome, jer treba bolja organizacija, no trudimo se da budemo što kompetentniji i profesionalniji.", pojasnio je Šiljeg.

Po njegovim riječima, ovaj adrenalinski sport nije bezopasan, ali uz poštivanje propisa opasnosti se mogu svesti na najnižu razinu.

"Ovaj sport spada u skupinu ekstremnih spotova, ovo je zrakoplovni sport. Kada bi rekao da je ovaj sport bezopasan lagao bih. Opasnost i nesigurnost se može svesti na najnižu razinu ako se pristupi pravilnoj obuci, zatim pridržava svih zrakoplovnih propisa, te ako se poštuju meteorološki uvjeti i radi sve ono što priručnici, knjige i škola nalažu o ovom sportu. Izlasci u nepoznato, letenje u uvjetima koji nisu prilagođeni našoj opremi i našoj vještini, mogu završiti tragično, povredom ili slično.", naglašava Šiljeg.

Sportske aktivnosti koje priprema "Paragliding Ljubuški" su Ljubuški Outdoor Festivala pod nazivom "Lj O F", potom disciplina Precizno slijetanje "Kosača", a nakon toga tradicionalno u rujnu/septembru "Ljubuški Open".

"Precizno slijetanje "Kosača" dio je Ljubuškog Outdoor festivala gdje smo mi jedan od tri nositelja, uz bicikliste i trkače. Planiramo brendirati takav oblik festivala u ovom djelu Hercegovine, a i u široj regiji tako što ćemo objediniti outdoor discipline koje su karakteristične za naš grad i kraj, a to su trčanje, biciklizam i u zadnje vrijeme paragliding.", kazao je predsjednik kluba "Paragliding Ljubuški".

Inače, "Paragliding Ljubuški" službeno postoji od 2016. godine, a paraglajdingom su se bavili i ranije.

Trenutno klub broji oko dvadesetak članova i osim Ljubuškog, dolaze iz Opuzena, Makarske, Drvenika, Doboja…

"Najduži let koji su napravili članovi našeg kluba bio je iz Ljubuškog u Donji Vakuf 120.3 kilometra. A za mene osobno, najbolji let koji je napravljen iz našeg kluba bio je onaj Branimira Mandića koji je preletio iz Ljubuškog u Trebinje, što je bio dosta zahtjevan i tehnički jako lijep let.", zaključio je Šiljeg.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce