POZITIVAN PRIMJER
VIDEO Hotel u Bihaću proizvodnjom organskog povrća spriječio otpuštanje radnika
Manager.ba/akta.ba BiH 26 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

S obzirom na to da je 75 zaposlenika ovog hotela zadržalo svoja radna mjesta, ova priča je primjer kako čak i u vrijeme borbe s nevidljivim neprijateljem ne mora biti sve tako sivo te da se može iznaći rješenje kada se spoji ugodno s korisnim.

 

Zbog utjecaja pandemije koronavirusa na turizam, veliki broj hotela prinudno je bio zatvoren, a pojedini vlasnici odlučili su se na otkaze. Vlasnici jednog od bihaćkih hotela pronašli su alternativan način da zadrže radnike.

Zilha Jusić, vlasnica hotela koji je smješten uz rijeku Unu, turizmom i ugostiteljstvom se bavi više od 20 godina. Kaže, ovo je najteža kriza do sada.

“Traumatična je situacija i pitanje je bilo kako prvo zaštititi naše zaposlenike da ne osjete krizu, da psihološki to što lakše prebrode i da pokušamo sačuvati koliko toliko održivost da preživimo ovu godinu što se tiče financija i ekonomske situacije”, kaže Jusić.

Zbog pandemije koronavirusa veliki broj radnika je ostao bez posla no u ovome bihaćkom hotelu to nije slučaj. Kako svoje radnike ne bi morali poslati na biro rada, vlasnici ovoga hotela su pronašli 120 dunuma zemlje gdje su zasadili povrće, tako žele imati organsku ponudu u svom hotelu i zadržati radnike na poslu.

“U tim kriznim momentima smo odlučili krenuti u sjetvu ili za naše hotelske potrebe ili ako se ne počne raditi za potrebe naših uposlenika da imamo zimnicu za njih pošto imamo puno bračnih partnera koji se nalaze u našoj firmi”, pojašnjava Jusić.

Iako priznaju da su im ipak nedostajale njihove uobičajene radne pozicije, radnici su presretni što nisu ostali bez posla, a kolektivni rad na njivi im je pravi užitak.

“Mi to draga srca prihvaćamo i idemo da radimo, da smo svi skupa. Podržavamo ih da su se odlučili na taj potez da ne ostajemo bez posla”, priča zaposlenica hotela Zlatka Hrnjica.

Neki od radnika ovoga hotela su vlasnicima čak ustupili svoje dijelove zemljišta koje nisu koristili.

“Ja to nisam obrađivao jer nisam imao vremena tako da smo mi to sada kultivirali, obradili i baš mi je drago što mogu pomoći i kolektivu a i da kultiviram zemlju”, rekao je jedan od uposlenika Nermin Lipovača.

S obzirom na to da je 75 zaposlenika ovog hotela zadržalo svoja radna mjesta, ova priča je primjer kako čak i u vrijeme borbe s nevidljivim neprijateljem ne mora biti sve tako sivo te da se može iznaći rješenje kada se spoji ugodno s korisnim.

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo