BIZNIS IDEJE
Uzgoj puževa skupa investicija, ali se uloženo vraća u drugoj godini
manager.ba/ba.ekapija.ba 07 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Početna investicija vraća se u drugoj godini uz strogo pridržavanje tehnologije uzgoja. U početku je potrebno oko 15.000 do 18.000 leva (što je od oko 7.600 EUR do preko 8.500 EUR).

 

Iako se nekada davno porodica mladog inženjera građevine, Koste Kačeva, bavila uzgojem ovaca i proizvodnjom sira, on je odlučio da otvori farmu puževa. Diplomirao je građevinu, ali se opredijelio za poljoprivredu.

- Iako puževi baš nemaju veze s klasičnim stočarstvom, odlučio sam se za njihov uzgoj, jer je to nešto zanimljivo i ne baš razvijeno u Bugarskoj. Otišao sam na jednu farmu, upoznao vlasnika koji mi je objasnio sve o uzgoju, razmislio sam i odlučio da krenem u taj biznis - rekao je Kosta za agronovinite.

Njegova farma se nalazi na istoku zemlje, u selu Sadijevo, oko 30 km od Crnog mora, a uzgojna površina se prostire na 2.000 m2. Vrsta koju uzgaja je helix aspersa maxima, kod nas poznata kao smeđi baštenski puž. Iako mu je kućica manja nego kod ostalih vrsta, ima više mesa. Na primjer, divlji puž helix Lucrum koji je tražen u Grčkoj ima 30% veću kućicu, ali njegovo meso ima drugačiju kiselost.

Svake godine sredinom maja farmu puni malim puževima i započinje tov koji traje četiri do pet mjeseci. Tijekom dana ovi mekušci nisu aktivni, a hrane se uvečer kada ih obilazi i mladi farmer.

- Na zemljištu sam posijao bijelu djetelinu koja im služi kao hladovina, a djelomično i kao hrana - kaže Kačev i napominje kako polovinu parcele zauzima drvena površina na koju se uvečer postavlja hrana pripremljena po posebnom receptu.

Početna investicija vraća se u drugoj godini uz strogo pridržavanje tehnologije uzgoja. U početku je potrebno oko 15.000 do 18.000 leva (što je od oko 7.600 EUR do preko 8.500 EUR).

Kačev kaže da je najviše pazio na odabir drvene podloge za hranidbu, jer ona mora da se prilagodi kretanju puževa.

Kačev uzgaja oko 250.000 ovih sitnih životinja, a ukupna investicija ne uključuje vrijednost stočne hrane, već samo izgradnju farme i nabavku malih puževa.

- Za jedan kilogram puževa potrebno je 1,2 do 1,3 kg krme, a ponekad je tov sporiji i puževi moraju duže da jedu - otkriva Kačev i govori kako je dobar primjer za sporiji tov godina s puno padavina.

Tijekom kišnih dana hrana se s drvenih podloga brzo ispere, a kod takvih uvjeta se puževi skupljaju u novembru dok se u normalnim godinama to radi u septembru i oktobru.

Francuzi konzumiraju najviše puževa u svijetu

Puževe prodaje na bugarskom i grčkom tržištu, a u planu mu je i postrojenje za preradu u kom bi pripremao puževe po klasičnoj recepturi francuske Burgundije, prodavao zamrznute, kuhane ili samo kao meso.

Njihovo meso sadrži više proteina nego riba, blizu je govedine i piletine, a trebalo bi napomenuti da sadrži manje masti. S druge strane, veliki udio su nezasićene omega-6 i omega-3 masne kiseline dok je energetska vrijednost puževog mesa oko 67-81 kcal/100 gr što je znatno niže od goveđeg ili plave ribe. Puževi se smatraju jakim afrodizijakom, ne sadrže kolesterol i pomažu u sprječavanju gastritisa i čireva, a zbog visokog sadržaja gvožđa pomažu i kod anemije.

Usprkos svim prednostima ovog mesa, bugarsko tržište, nije razvijeno, ali na primjer, Italija, Francuska i Španjolska, pa čak i Portugal, bilježe veliku potražnju i tamo se oni često uzgajaju. Francuzi konzumiraju najviše puževa u svijetu, čak oko 35.000 tona godišnje od čega se samo 1.000 proizvede na 300 francuskih farmi. Dakle, ta zemlja u potpunosti zavisi od uvoza mekušaca prikupljenih iz prirode ili uzgojenih na farmama, što može da predstavlja priliku u poljoprivredi.

Kako ih tamo vlasnici farmi pokazuju posjetiocima, od njih su napravili prave turističke atrakcije što u planu ima i ovaj mladi bugarski poljoprivrednik koji se osim uzgoja puževa bavi i ekološkom proizvodnjom paradajza..

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna