POZITIVAN PRIMJER
Uzgaja guske na Vlašiću: Ferid za kilogram guščje masti zaradi 300 KM
manager.ba/akta.ba BiH 28 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Jedan kilogram guščje masti iznosi 300 KM.

 

Ferid Mehić iz sela Mudrike na Vlašiću prvi je uzgojio jato gusaka na planini iznad tisuću metara nadmorske visine. 

Uzgaja i kokoške, ali mast od gusaka je sve traženija. Kako kaže, jedan kilogram guščje masti iznosi 300 KM.

"Guščja mast je posebna priča, toliko je tražena, ima lijepu cijenu, kilogram u BiH ide od 200 do 300 maraka. Guščja mast je prijeki lijek za pluća, za disajne organe. Dobije se snaga kada se uzima. Ima poseban okus, i treba se naviknuti. Perje se, kažu, otkupljuje, ali mi svoje nismo prodavali, priča Ferid.

Prije uzgoja gusaka, imao je kokoške i ćurke.

"Imao sam prvo kokoške, imam ih i danas, oko 100 komada. Zatim sam nabavio ćurke koje sam držao oko sedam ili osam godina. I onda sam čuo za guske i vidio ih na slikama. Odlučim ja prije tri godine da ih nabavim, i uzmem tri guske, naredne godine nabavim pet, sad ih imam 20. Proizvodit ćemo mlade. One su cijeli svoj život provele na Vlašiću. Imaju svoje perje koje je jako toplo, ali kažem kako za njih imam hotelski smještaj", dodaje. 

Kaže kako guske najviše vole da jedu travu, šetaju vani i imaju više od tri duluma zemlje.

"Meni ne treba kosilica. Dajemo im kukuruz i pšenicu, kao brašno. Jedan dio sušim, jedan dio mesa ostavljam, manje komade i pravi se guščja juha, tko nije probao, ne zna kakav je to delikatesa. Guščja jetra je u Francuskoj 300 eura, a 50 franaka u Švicarskoj je kilogram mesa. Kod nas je po 12 maraka kilogram mesa. To je stvarno delikatesa. Tko nije probao, ne zna, ali treba znati pripremiti", kaže Mehić.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: