SAVJETI
Uz pomoć Wedecovih UV sistema smanjena je upotreba klora u dezinfekciji bazenske vode
Manager.ba/Nobel.ba 24 rujna, 2019
Izvor fotografije:
nobel.ba

U javnim bazenima kvaliteta vode i sigurnost plivača je glavni prioritet. U vodenom parku u Herfordu, Njemačka, koristi se Wedecov UV sistem kako bi se smanjila upotreba klora i potrošnja energije te osigurao potrebni kvaliteta vode.

Postavljeni niskotlačni Wedecov sistem koristi 10% energije srednjetlačnog sistema i poboljšava miris vode u bazenima.

Klor može reagirati s amonijakom i organskim spojevima u vodi pri čemu dolazi do formiranja kloramina što nadražuje kožu i oči plivača. Vodeni park u Herfordu želio je pronaći rješenje koje će udovoljiti njemačkim propisima.

Javno komunalno poduzeće u Herfordu kontaktiralo je Xylem kako bi pronašlo bolje rješenje kada je u pitanju tretiranje bazenske vode.

 

Smanjenje klora u bazenima Sa Wedecovim UV sistemom

"Tijekom opsežnih savjetovanja razmotrili smo sve parametre i napravili posebno rješenje", kaže Carlos Silva, direktor prodaje za Xylem. „Naši niskotlačni sistemi razgrađuju monokloramine. Manje klora tada treba dodati vodi u bazenu, što smanjuje stvaranje dikloramina i trikloramine u vodi."

Javno komunalno poduzeće u Herfordu u početku je testiralo Wedecov sustave. Brzo su se uvjerili u učinkovitost sistema i kupili su sistem. Pri prvom iznajmljivanjem sistema možete testirati niskotlačni UV sistem bez većeg ulaganja. Xylemovi UV sistemi mogu se unajmiti i za kratkotrajno korištenje nakon kvara na postojećem sistemu ili dekontaminaciji filtra.

Niskotlačni Wedeco UV sistem efikasno dezinficira vodu

Vodeni park u Herforu koristi Wedeco BX 650e UV sistem (protok 400 m3/h) da dezinfekciju vode koja cirkulira, a Spektron 900e UV sistem za UV dezinfekciju vode izvan vidokruga u parku.
 


Wedeco BX UV lampa
 


Spektron UV lampa

 

UV sistem inaktivira 99,99 % patogena u vodi, ova oprema također sprječava nakupljanje mikroba na opremi za filtriranje.

Tako da se zagađivanje vode u bazenima može izbjeći od samog početka.

Wedeco niskotlačni UV sistem koristi samo 10% ukupne energije koja je potrebna kod alternativnog sistema srednjeg tlaka.

Kod Wedeca OptiDose dodatno povećava  energetsku učinkovitost, dozirajući UV zračenje shodno kvalitetu ulazne vode.

 

Dugoročne prednosti Wedecovog sistema

"Nakon što je oprema puštena u rad, za kratko vrijeme osoblje u vodenom parku primijetilo je osjetno smanjenje neugodnog mirisa", izvještava Friedrich Peters, tehnički menadžer u vodenom parku Herford.

Generalni zastupnik i distributer Wedeca za Bosnu i Hercegovinu je firma Nobel Corporation d.o.o. iz Mostara.

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna