UDRUGA POSLODAVACA FEDERACIJE BIH
Usvojeni proračuni govore kako vlast nije spremna na reforme
Manager BiH 25 siječnja, 2024

To je jasan znak kako vlasti ni u ovoj godini ne namjeravaju donijeti zakone kojima će se smanjiti porezi i doprinosi na plaće zaposlenih, urediti oblast poreza na dobit, minimalne plaće, a teška fiskalna i parafiskalna opterećenja cijene rada i dalje ostaju najviša u Europi.


Poslodavci u Federaciji BiH nezadovoljni su odnosom i radom aktualnih vlasti na državnoj, federalnoj i županijskim razinama na provedbi reformi i donošenju sistemskih propisa čija bi primjena omogućila povećanje plaća u realnom sektoru.

Na sjednici Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH kojoj je prisustvovalo više od 60 poslodavaca zaključeno je kako vlast nije uradila ništa po pitanju konkurentnosti gospodarstva, zaustavljanja odlaska kvalificirane radne snage iz BiH niti omogućila bolji životni standard građana.

- Naš prioritet i u ovoj godini je uspostava i početak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i donošenje fiskalnih zakona kojima će se značajno smanjiti opterećenje cijene rada. Nažalost, svjedočimo donošenju programskih i proračunskih dokumenata na svim razinama za 2024. godinu u kojima nisu razrađene aktivnosti i predviđena sredstva za provedbu fiskalnih zakona, što je jasan znak kako vlasti ni u ovoj godini ne namjeravaju donijeti zakone kojima će se smanjiti porezi i doprinosi na plaće zaposlenih, urediti oblast poreza na dobit, minimalne plaće, a teška fiskalna i parafiskalna opterećenja cijene rada i dalje ostaju najviša u Europi. To možemo i moramo hitno mjenjati - istaknuo je Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

Poslodavci su na sjednici naglasili kako se i uvjeti za poslovanje u FBiH pogoršavaju, kompanije gube konkurentnsot te su u posebno teškom položaju izvozno orijentirane kompanije.

Istaknuto je i kako hitno treba početi reforma obrazovnog sustava te se što prije mora uspostaviti ekonomsko-socijalni dijalog jer je nedopustivo da vlast donosi zakone i odluke koje se izravno tiču gospodarstva i realnog sektora, a prethodno se o tome ne izjasne socijalni partneri, poslodavci i sindikati.

- Ukoliko se ne donsu hitni zakoni bh. Privreda gubi konkurentnost, smanjit će se izvoz, izgubiti radna mjesta, što bi u ovoj godini moglo doprinijeti nastavku iseljavanja mladih i kvalificiranih radnika i stanovništva iz BiH - priopđeno je iz Udruge poslodavaca FBiH iz kojeg je zatraženo i hitan sastanak sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti