NARUČITE NOVO IZDANJE
USPON REGENERATIVNOG DRUŠTVA: Jesensko izdanje časopisa qLIFE
Manager.ba Regija 05 studenog, 2018
qLIFE
Izvor fotografije:
qLIFE

qLife je kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj koji se ostvaruje u suradnji portala Quantum 21.net i partnera.

Jedinstveni je izvor znanja liderima i menadžerima na svim organizacijskim razinama, u sva tri sektora: poslovnom, javnom i neprofitnom.

U časopisu se objavljuju mudre poruke i razmišljanja vodećih svjetskih stručnjaka koje pomažu izgradnju zdravog društva i konkurentnog gospodarstva.

Što vas očekuje u ovom broju?

 

Tema broja: Uspon regenerativnog društva

 

Uvodnik za jesenski broj qLife-a pišem uvijek u isto vrijeme, krajem rujna, inspiriran teškim sivim kišnim kvarnerskim oblacima kada se toplo odjeven sjetno prisjećam ludih ljetnih dana. Otprilike tako bilo je svih ovih godina... ali ne i ove.

... Ako su vam, poput mene, klimatske promjene bile daleki problem s kojim se niste uspijevali značajnije povezati, sada se vjerojatno sasvim drugačije osjećate. Ako ste, poput mene, odbacivali konferencije, razgovore i tekstove o ovoj temi smatrajući ih „suviše apstraktnima“, nakon posljednjih događaja ne možete drugo nego zastati i upitati se: „Možda je ipak riječ o najvažnijem problemu liderstva?“

Možda se doista susrećemo s 'izazovom svih izazova' prema kojem svi drugi problemi nalikuju tek pukoj dječjoj igri s kanticama u pijesku?“

S obzirom na to da se tražena „promjena smjera“ mora potaknuti na visokoj razini svjetskih lidera, te da se potom mora prihvatiti i podržati na nižim razinama, očitim postaje da se radi o važnom stručnom problemu suradnje kojim se qLife, naravno, bavi. 

Pozivam vas stoga da pomno pročitate tekstove novog broja kako biste osvijestili da se funkcioniranje svake ljudske zajednice temelji na nekoj paradigmi ili svjetonazoru (skupini osnovnih pretpostavki ili pravila koje se uzimaju „zdravo za gotovo“ u svrhu poimanja stvarnosti i njenih fenomena) te da nama još uvijek upravljaju ideje velikih znanstvenika davnog 18. i 19. stoljeća, sprječavajući nas da se ozbiljnije upustimo u stvaranje regenerativnog društva koje će znati povratiti, renovirati i revitalizirati vlastite izvore energije i materijala kako bi izgradilo trajno održivi sustav pomirenih potreba ljudskog društva i prirode.

Krajnje je vrijeme da osvijestimo nespornu činjenicu da se, barem u nekom vremenskom periodu, moramo odreći dijela vlastite dobrobiti radi dobrobiti cjeline. - ističe u Uvodniku urednik časopisa i član Uprave Marko Lučić

 

 

Biti „manje loš“ nije dovoljno dobro

 

Tema je o kojoj govore William McDonough i Michad Braungart

Težnju da se industrija učini „manje destruktivnom“ pronalazimo još u najranijim fazama industrijske revolucije kada su se počele uvoditi razne kontrole kako bi se spriječile bolesti i pogibije.

 

 

U jesenskom izdanju qLife-a pročitajte više i o Evoluciji održivosti čiji su autori Pamela Mang, poslovna savjetnica, autorica i publicistkinja, suosnivačica tvrtke Regenesis koja se vremenom prometnula u svjetskog savjetničkog lidera na području regenerativnog razvoja i Ben Haggard, suosnivač Regenesisa, stručnjak na području dizajna regenerativnih živućih sustava.

U tekstu se razrađuje prvi princip regenerativnog dizajna - dizajn za evoluciju - koji proizlazi iz temeljne postavke regenerativnog razvoja prema kojoj svaki živući sustav (ljudsko tijelo, ušće rijeke, susjedstvo/lokalna zajednica, bolnica, poduzeće) ima inherentnu mogućnost evolutivnog razvoja na više razine organizacije i diferencijacije.

 

 

Novi poslovni um 

 

Nakon višegodišnje analize poslovne prakse na području (društveno) odgovornog poslovanja, poslovna savjetnica Carol Sanford izražava zabrinutost činjenicom da poduzeća nastavljaju s praksom kreiranja i implementiranja rješenja utemeljenih na fragmentiranom načinu razmišljanja koje je, prema njezinu mišljenju, jedini pravi te istovremeno najdublji uzrok trenutačnih problema.

 

Tko želi biti ekonomist? 

 

Na osnovu postavke o ključnom utjecaju znanosti ekonomije na dizajn naše civilizacije (zato što ekonomija predstavlja „materinji jezik“ javnih politika), autorica Kate Raworth u tekstu ukazuje na frapantnu činjenicu da se dominantna ekonomska paradigma zapravo zasniva na ekonomskim teorijama 19. stoljeća.

 

 

Gospodarstvo regenerativnog društva (John Fullerton)

 

Osnivač i predsjednik Capital Institutea razrađuje tezu o tome da se postojeći globalni gospodarski sustav zasniva na potpuno pogrešnoj ekonomskoj teoriji, a ključna pogreška postojećeg sustava sastoji se u tome da gospodarstvo sagledava zasebno i odvojeno od prirodnih sustava planeta.

Doktorica znanosti, predstojnica katedre za arhitekturu Sveučilišta Pretorija u Južnoj Africi Chrisna du Plessis ukazuje na nastanak nove regenerativne paradigme koja na Zemlju gleda kao na međusobno duboko povezan, kompleksan, živ i adaptibilan društveno-ekološki sustav koji se stalno mijenja te u kojem su ljudi integralni dio prirode.

Novo izdanje svog qLife časopisa možete naručiti NA OVOM LINKU 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce