POZITIVAN PRIMJER
Uspješni Bosanac u Njemačkoj: Adnan Fejzović proizvodi popularne električne motore
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 22 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ovo je priča o još jednom uspješnom Bosancu koji je svoj biznis uspješno razvio u njemačkom gradu Kölnu.

 

Riječ je o Adnanu Fejzoviću, automehaničaru koji se odlučio početi baviti sklapanjem, popravcima i prodajom trenutno veoma aktualnih električnih motora.

Adnan je od 1992. godine u Njemačkoj gdje je došao iz rodne Vogošće. Kako je rekao za portal Ekspanzija.com, radio je sve i svašta, bilo je uspona i padova, a biznis s električnim motorima je konačno ono što ga podobro uzdiglo kako poslovno isto tako i privatno.

Električni motori postali su hit u Njemačkoj a mogu se puniti bilo gdje postoji normalna električna utičnica.

– S ovim biznisom započeo sam prošle godine u oktobru i posao je jako dobro krenuo. Ja sam prvi i jedini u Kölnu, Dusselldorfu i Frankfurtu koji se bavi prodajom ove vrste motora. Imaju dva modela, jedan je s jednim a drugi s dva sjedala. Mogu dostići brzinu do 70 km na sat, a s napunjenom baterijom mogu da pređu do 75 kilometara. Nakon toga baterija se mora puniti oko četiri sata. Ovo su eko-motori koji čuvaju okoliš i zrak. Cijena jednog motora se kreće oko 2.000 eura. Oni se proizvode u Honk Kongu, a ja po njih idem u Amsterdam. Iz Amsterdama ih prebacujem u Köln i onda ih ja tu sastavljam i osposobljavam za prodaju, odnosnu sigurnu vožnju – rekao je Fejzović.

– Prije nekoliko dana kada sam se ovim motorom vozio kroz grad, primijetio sam da me prati policija. U jednom momentu su upalili njihovu rotaciju i pokazali mi znak da se zaustavim. Odmah mi je prošlo kroz glavu da nisam napravio neki prekršaj, ali  koliko sam znao, nisam. Prilazi meni policajac sa smiješkom, zagleda motor i najljubaznije me zamolio, ako mogu da mu ga nakratko ustupim, da bi se malo provozao. Taj isti policajac je nakon nekoliko dana došao do moje radnje i kupio taj električni motor – rekao je.

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti