PROJEKTI
Uskoro nove atraktivne parcele za investitore u Laktašima - Osniva se poslovna zona Aleksandrovac 2 površine skoro 340.000 m2
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 24 rujna, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Ova poslovna zona nalazi se u Aleksandrovcu, katastarska općina Кrnete, pored magistralnog puta M-16 Banjaluka-Gradiška, ima direktan izlaz na autoput i u neposrednoj je blizini Međunarodnog aerodroma Banjaluka.

 

Skupština općine Laktaši nedavno je usvojila Odluku o osnivanja poslovne zone Aleksandrovac 2.

Kako je za eKapiju pojasnio Goran Vujaković, šef Odjeka za lokalni razvoj u Opštini Laktaši, poslovna zona Aleksandrovac 2 točnije predstavlja proširenje postojeće Poslovne zone Aleksandrovac.

- Ova zona se osniva s ciljem poticanja poduzetništva i privlačenja stranih i domaćih investicija u lokalnu zajednicu. Ukupna površina proširenja je 338.584 m2. Ova poslovna zona nalazi se u Aleksandrovcu, katastarska općina Кrnete, pored magistralnog puta M-16 Banjaluka-Gradiška, ima direktan izlaz na autoput i u neposrednoj je blizini Međunarodnog aerodroma Banjaluka.

Vujaković ističe da je Skupština općine Laktaši je sjednici održanoj 20. rujna/septembra, osim Odluke o osnivanju poslovne zone Aleksandrovac 2, usvojila i Odluku o izradi Regulativnog plana Proizvodno-poslovna zona Aleksandrovac 2, po čijem završetku će imati i izgled zone.

- Usvajanje Regulativnog plana je ujedno i osnovni preduvjet da bi se u zoni moglo graditi, a očekivanje je da bi za šest mjeseci ovaj Regulativni plan trebao biti usvojen od strane Skupštine općine - kaže.

Što se tiče infrastrukture, Vujaković ističe da je dio infrastrukture već izgrađen, kao što je pristupni put s dvije trake, rasvjeta, vodovodni sistem, organiziran odvoz smeća, telekomunikacije, tako da investitore u zoni očekuju već krajem naredne godine.

- Trenutna cijena zemljišta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac je 6 КM i riječ je o poticajnoj cijeni, a u pripremi je poseban Pravilnik koji će definirati načine i uvjete prodaje nepokretnosti u vlasništvu Opštine u cilju ostvarenja općeg interesa, po kojem će cijena zemljišta u Poslovnoj zoni Aleksandrovac najvjerojatnije biti još niža - rekao je Vujaković za eKapiju.

Mogućnosti za greenfield i brownfield investicije

Podsjećamo, postojećim i potencijalnim investitorima, bilo domaćim ili stranim, Opština Laktaši stavila je na raspolaganje dvije industrijske i dvije poslovne zone za greenfield i brownfield investicije, a koje su u cjelini infrastrukturno opremljene. To su zona za metalo–prerađivačku industriju u neposrednoj blizini Laktaša, skladišno–trgovačka poslovna zona u Trnu, industrijska zona Veliko Blaško uz magistralni put Кlašnice–Prnjavor, te poslovna zona Aleksandrovac koja važi za najatraktivniju zonu za domaće i strane investitore.

U Opštini Laktaši kažu da sada najveći potencijal za dalje investiranje pokazuje sektor prerađivačke industrije i to u grani metalne i mašinske industrije, prehrambena industrije, drvoprerađivačke industrije i elektroindustrije.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce