PROJEKTI
Uprkos koronavirusu, novi projekti na pomolu u Tešnju
Manager.ba/akta.ba BiH 29 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

„Ponosni smo na činjenicu da je 21 firma iskazala interes da surađuje na realizaciji navedenog projekta, kroz kojih bi djelovali na povećanje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i internacionalizacije šireg okruženja općine Tešanj“, navodi Alagić.

 

Tijekom prvog polugodišta 2020. godine u Agenciji za razvoj općine Tešanj se intenzivno radilo unatoč specifičnim uvjetima i usložennoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj epidemijom virusa COVID-19, kazao je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

Naime, pošto su direktni kontakti bili onemogućeni fokus je stavljen na pripremu materijala koji mogu biti od pomoći domaćim firmama, asistenciju na pripremu projektnih aplikacija javnih ustanova i javnih poduzeća, kao i animiranje firmi da apliciraju na sredstva raspoloživa za ublažavanje negativnih efekata uzrokovanih epidemijom virusa Covid-19.

„U tom smislu realizirani su sljedeći priručnici: Upravljanje lancem vrijednosti – snabdijevanje i logistika, Priručnik za menadžere u proizvodnji i održavanju tehničkih sistema-lidere budućnosti, Prerada polimera (injekciono brizganje, tehnologije prerade i spajanja), koji treba da doprinesu kvalitetnijoj obuci radne snage“, kaže Alagić, navodeći kako ga posebno raduje činjenica da su pružili podršku u pripremi aplikacija zdravstvenih institucija, općinske administracije i javnih poduzeća na javne pozive koji su usmjereni na ublažavanje posljedica epidemije virusa Covid-19 i artikuliranju daljeg ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Kaže uskoro očekuju pozitivne ocjene projekata s kojima su aplicirali prema inostranim donatorima koji su usmjereni na izgradnju kapaciteta i primjenu alata za podršku privredi zasnovanoj na znanju.

„Ponosni smo na činjenicu da je 21 firma iskazala interes da surađuje na realizaciji navedenog projekta, kroz kojih bi djelovali na povećanje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i internacionalizacije šireg okruženja općine Tešanj“, navodi Alagić.

Posebnu pažnju su  kaže usmjereni na obuku radne snage za posebna znanja i vještine koje nalaže poslovanje u potpuno novom okruženju uzrokovanom novonastalim okolnostima koji nameću dodatne zahtjeve za zaštitu zdravlja uposlenika i preveniranje rizika od pojave novih zdravstvenih epidemija.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb