SAVJETI
Unaprijedite svoje poslovanje pomoću efikasnog CRM sistema
manager.ba/pit.ba 23 siječnja, 2023

Korištenjem CRM-a možete imati veliki broj pogodnosti za vašu firmu, uvid u cjelokupnu sliku vaših kupaca, njihovih kupovnih navika te komunikacije sa vašom kompanijom.

 

Teško je zamisliti dan bez mobilnih telefona i kontakta u njemu. Naš mozak jeste poseban, ali ne može zapamtiti sve potrebne informacije koje su nam neophodne u svakodnevnom životu. Zato koristimo imenik gdje upisujemo informacije kao što su broj mobitela, e-mail i ostale potrebne informacije. Ali kao kompanija, potrebno nam je više informacija od samog broja kontakta. Mi želimo da pratimo produkt, da pratimo firme koje su potencijalni korisnici ili partneri naše firme. Želimo da znamo šta firme preferiraju, čime se bave, koliko su razvijeni, te njihove glavne preference. Tu nastupa CRM.

Šta je CRM?

CRM je skraćenica od ”Customer relationship management”  što znači upravljanje odnosima sa kupcima. To je alat koji nam dozvoljava da organiziramo sve informacije kontakta i povezujemo naše odnose sa trenutnim ili budućim saradnicima, kupcima, klijentima i ostalim kontaktima. CRM pomaže kompanijama da steknu uvid u ponašanje svojih kupaca i da organiziraju svoje poslovne operacije kako bi osigurali da njihovi klijenti imaju najbolju moguću uslugu. U suštini, CRM pomaže kompaniji da prepozna vrijednost svojih kupaca i kapitalizira poboljšane odnose sa kupcima. Što bolje razumijete svoje klijente, više možete da odgovorite na njihove potrebe.

Kako CRM može pomoći mojoj kompaniji?

Korištenjem CRM-a zaista možete imati veliki broj pogodnosti za vašu firmu. Imati uvid u cjelokupnu sliku vaših kupaca, njihovih kupovnih navika te komunikacije sa vašom kompanijom je esencijalno i značajno za kreiranje te postavljanje pozitivne konekcije sa ljudima i kompanijama koje su bitne za vaš posao. Čuvanje svih podataka na jednom mjestu, te interakcija sa njima pomaže vašem prodajnom timu. Centralizovana historija svake interakcije sa kompanijama i kupcima  pomaže vam da ne gubite vrijeme tražeći kada je taj kupac posljednji put kontaktiran, kada je posljednji put nešto naručio od vas ili da li je njihov upit riješen. Oni jednostavno mogu nastaviti sa onim što najbolje rade, a to jeste prodaja. Da se vašem prodajnom timu ne bi dešavali lapsusi kao što su pozivanje iste kompanije ili kupca više puta zbog neorganizovanosti tima, CRM omogućava da pratite bilješke koga ste i kada pozivali, te šta ste dogovorili ili kada ih opet trebate kontaktirati.

 

Vezani tekstovi:

Što je CRM, CRM sustav, CRM program, CRM aplikacija?

Korištenjem CRM programa dižemo nivo zadovoljstva naših klijenata

UVOĐENJE CRM SUSTAVA: Kakav će biti vaš radni dan u digitalnoj budućnosti?

Kako smanjiti stres u prodaji?

Neki od pokazatelja zašto koristiti CRM sustav.

DIGITALNI ALATI POSLOVANJA: CRM - program upravljanja odnosima sa klijentima.

Potreba proizvodnih kompanija za CRM

Transformacija proizvodnih kompanija posljednjih decenija je zaista vidljiva. Prije su kompanije odgovarale na sve što je kupac zahtjevao. To je evolviralo i postalo više centralizovano na kupca uključivanjem različitih softverskih rješenja za proizvodnju. Umjesto da čekaju da im kupci kažu šta žele, kompanije sada predviđaju šta će biti traženo u nadolazećim mjesecima koristeći različita poslovna softverska rješenja. Mnoge i male kompanije koriste proizvodne softvere za mala preduzeća kao što je CRM. To im omogućava da koriste tehnike kao što su Lean i automatizacije kako bi što više zadovoljili potrebu kupaca i buduću potražnju. Kompanije koriste CRM za proizvodnu industriju kako bi pojednostavile svoje poslovne procese i pružile neuporedivu uslugu korisnicima. Da bi se stekla konkurentska prednost, morate koristiti najbolje softvere za upravljanje proizvodnjom. CRM je jedan od takvih softvera koji vam pomaže za cjelokupno poslovanje na jednoj platformi i  omogućava vam da lako upravljate dionicama, zalihama i plaćanjima.

Precizno predviđanje potražnje bitna je stavka i veoma je korisna kod firmi koje rade u industrijama koje se brzo mijenjaju kao što je High tech, elektronika, maloprodaja itd. Manufacturing CRM rješenje može pomoći proizvođačima da smanje vrijeme potrebno za razvoj proizvoda od faze koncepta do isporuke na tržište.

Da bi opstali u biznisu, proizvodne kompanije moraju proizvoditi kvalitetne produkte i poboljšavati kvalitet proizvoda dosljedno, konstantno i efikasno. Nekvalitetni proizvodi će narušiti imidž brenda i rezultirat će nezadovoljnim kupcima što dovodi do smanjenja prodaje i prihoda na kraju. Korištenjem CRM-a kompanija može prikupiti i analizirati podatke iz više izvora i otkriti procesne greške u realnom vremenu koje doprinose defektima proizvoda.

Upravljanje odnosima sa kupcima može se pokazati kao game-changer. Sigurna isporuka proizvoda i postprodajne usluge jednako su važne za proizvodnu kompaniju kao i sklapanje novih poslova. CRM sistem pomaže da pratite sve probleme sa garancijom, popravkom ili servisom u upravljanju svakodnevnim pitanjima, upitima i pozivima za servis. To će rezultirati manjim kašnjenjima, kaznama i većom prodajom.

Za razliku od drugih proizvodnih softverskih rješenja, CRM softver je vrijedan marketinški alat i pomaže vam da steknete nove pratioce i kupce. To omogućava marketinškom odjelu da prodaje prave detaljne izvještaje, uzimajući u obzir ponašanje kupaca.

CRM je odličan alat za proizvođače koji im pomaže da grade jake odnose sa kupcima, kao i da kreiraju tačne prognoze prodaje koja omogućava da bolje planirate i upravljate prodajom. S obzirom na to da proizvodnja a posebno proizvodnja po narudžbi postaje sve više usmjerena na kupce,  vrlo je važno da  proizvođači imaju efikasan i učinkovit način upravljanja svojim odnosima sa kupcima.

 

pit.ba/manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti