POLJOPRIVREDA
UN proglasio 2021. za godinu voća i povrća
manager.ba/ba.ekapija.ba Svijet 04 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformirao sistem ishrane.

 

Generalna skupština UN proglasila je 2021. godinom voća i povrća.

Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformirao sistem ishrane.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, IYFV 2021. je jedinstvena prilika za podizanje svijesti o važnoj ulozi voća i povrća u ishrani, značaju zdravstvene sigurnosti hrane i zdravlja, kao i u postizanju ciljeva održivog razvoja.

-Moramo se okupiti kako bismo osigurali da visoko vrijedna hrana dopre do najugroženijih, ne ostavljajući nikoga iza sebe - rekla je Marcela Villarreal, direktorica za partnerstva i UN suradnju u FAO.

Helena Leurent, generalna direktorica FAO-ovog partnera Consumers International, dodala da je važno vidjeti potrošače ne samo kao krajnje korisnike proizvoda, već kao aktivne partnere u promjeni čitavog sistema proizvodnje i snabdijevanja.

Andre Leu, ambasador međunarodne organizacije IFOAM Organics ​​International, rekao je da su s obzirom na realnost klimatskih promjena, uključujući ekstreme suše i poplave, adaptacija i elastičnost proizvodnje sada od suštinske važnosti. Dobar početak, predložio je, bilo bi zemljište:

- Vraćajući organsku materiju u zemljište, možemo povećati njegovu sposobnost da upije višak vode i zadrži je. Kada uđete u sušna razdoblja, ta zemljišta su tada otpornija na sušu. U prosjeku će ovi usjevi donijeti 30% više prinosa od zemljišta s malo organske materije. Tako poljoprivrednike čuvamo u budućnosti.

Prema riječima Villarreala, ključni trenutak u Međunarodnoj godini voća i povrća biuće UN summit za hranu koji će se održati na jesen. Cilj događaja je ponuditi platformu za ambicioznije akcije, inovativna rješenja i planove za transformaciju prehrambenih sistema.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: