RAST PRIVREDE
Ubrzane investicije podstaknut će rast BDP-a u 2018. godini na 3,1 posto
Manager.ba/FENA BiH 09 veljače, 2018

Analitičari Addiko Grupacije su prognozu BDP-a za BiH za 2017. godinu povećali na tri posto zbog jače potražnje na lokalnom tržištu i povoljnog eksternog okruženja, a za 2018. godinu zadržavaju prognozu rasta od 3,1 posto zbog jače eksterne potražnje, fiskalne ekspanzije i domaćih investicija.

U međuvremenu očekuju da se inflacija u 2018. godini stabilizuje zahvaljujući potrošnji građana, a deficit tekućih računa dodatno proširi, što su i klučne  poruke kvartalnog makroekonomskog outlooka koji priprema Odjel za ekonomska istraživanja Addiko Grupacije.

  - Rast BDP-a 2018. godine predviđamo na 3,1 posto jer su se ekonomske aktivnosti pokazale otpornima na politička previranja i nedostatak tranše MMF-a i ciklično su se obnavljale. Očekuje se da potrošnja građana i dalje raste po stopi od oko 2,5 posto zbog sve većih doznaka, veće zaposlenosti i rasta plaća, kao i nižih troškova otplate duga - istakao je Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja u Addiko Grupaciji.

Ubrzane investicije, dodaje Stojić, podstaknut će rast, ponajviše zbog kredita EBRD-a od 70 miliona eura za finansiranje izgradnje koridora 5-C, koji je dugo na čekanju do usvajanja zakona o cestarinama i akcizama, kao i zbog nešto  većih direktnih stranih ulaganja. Direktna strana ulaganja, dodao je, i dalje su manja od tri posto BDP-a, što je najniža stopa u jugoistočnoj Evropi.

Ukupni rast kredita u oktobru povećan je na 5,8 posto ytd (u odnosu na dva posto yoy u 2016.) sa snažnijim kreditiranjem privatnog sektora. Naime, kreditiranje u sektoru Retaila poraslo je za 6,1 posto ytd, ponajviše zahvaljujući nenamjenskim gotovinskim kreditima, koji čine čak 75 posto ukupnih Retail kredita, dok su krediti Corporatea porasli za 5,6 posto ytd u cikličnom obnavljanju.

-  I za 2018. godinu predviđamo sličnu stopu rasta od 6,2 posto zbog ekonomskog rasta, daljnjeg smanjenja kamatnih stopa i izgleda za poboljšanjem tržišta rada. Udio loših kredita smanjen je na 10,8 posto u septembru (u odnosu na 11,8 posto na kraju 2016.), a to je u skladu sa  očekivanim udjelom loših kredita u 2017. godini od 10,5 posto. Za 2018. godinu predviđamo daljnje smanjenje udjela loših kredita na 9,6 posto, kao rezultat prodaje loših kredita, otpisa i bolje naplate - navode iz Addiko Grupacije.

Prikupljanje depozita povećano je za 10,2 posto ytd u oktobru (u odnosu na 7,4 posto yoy 2016.) sa  pozitivnim doprinosom svih sektora. Corporate depoziti porasli su za 15,6 posto ytd zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni, a depoziti javnog sektora snažno su porasli za 35,9 posto ytd, ponajviše zbog otplate ruskog clearing duga vlastima BiH. Rast Retail depozita usporen je na 3,9 posto ytd, kao rezultat visoke osnove.

 - Zbog iznosa depozita izvan naših očekivanja, povećali smo prognozu naplate depozita za  2017. godinu za četiri pp na 11,6 posto yoy. Za 2018. godinu predviđamo smanjenje na sedam posto yoy zbog visoke osnove, intenzivisanja privatnog Capexa i veće sklonosti potrošnji zbog niskih kamatnih stopa - saopćeno je iz Addiko Grupacije.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce