HUMANOST NA DJELU
U Tuzli za djecu oboljelu od raka donirana 102 seta repova kose
Manager.ba/Tuzlanski.ba BiH 19 ožujka, 2018

U sklopu projekta Moja kosa, tvoja kosa, Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ saopćilo je kako je akcija organizovana u Bingo City Centru u Tuzli bila veoma uspješna. 

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. Veliki broj građana i građanki Tuzlanskog, ali i susjednih kantona, kako djece tako i odraslih, odazvalo se akciji šišanja i doniranja kose. Akcija je održana na centralnom platou unutar Bingo City Centra Tuzli, 17. marta od 12:00 do 18:00 sati i tom prilikom donirano su 102 seta repova, od kojih je 77 ošišano na licu mjesta, tokom trajanja same akcije. Najstarija učesnica akcije je gospođa od 70 godina, a najmlađa od 3,5 godine. 

„Posebno ističemo činjenicu da je više od polovice doniranih kosa došlo od djece i omladine mlađe od 18 godina i muške populacije. Do sada smo izradili i uručili 14 perika, a 7 perika je trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu."

„Iskreno se zahvaljujemo svima na iskazanoj podršci, posebno Amri Džeko na ličnom primjeru i angažmanu u promoviranju projekta i akcije šišanja, Bingo City Centru i gospođi Lidiji Tomić na ustupljenom prostoru i nesebičnoj tehničkoj podršci, fizerskim salonima Arena, Aida, No Name i Frizer Enes iz Tuzle, Pilus iz Gračanice i Jasminka iz Tešnja, te njihovim frizerima – Ajdini, Aidi, Selmi, Edi, Ismaru, Vedadu i Jasminki – koji su neumornim tempom ošišali preko 70 ljudi, za 6 sati. Takođe izražavamo iskrenu zahvalnost voditelju programa Tahiru Žustri, Ahmedu Likiću – učeniku Srednje muzičke škole u Tuzli i svim građanima i građankama koji su danas dali svoj doprinos projektu Moja kosa, tvoja kosa.“

„Ponosni smo na Tuzlu i jedno veliko hvala na gostoprimstvu i srčanosti. Postavili ste veliki izazov za ostale gradove u BiH, gdje planiramo održati kampanje šišanja i doniranja, u sklopu projekta Moja kosa, tvoja kosa.“

Projekat Moja kosa, tvoja kosa podržan je od strane Vlade Švicarske.