INVESTICIJE
U Srbiji lokalni startapovi u 2021. godini privukli više od 135 mil USD investicija
manager.ba/ekapija.com Regija 21 lipnja, 2022

Lokalni startapovi u Srbiji privukli u 2021. godini više od 135 miliona dolara investicija, što je povećanje za 600% u odnosu na prethodnu godinu, i ostvarili više od 1,7 mlrd USD prihoda od izvoza tehnološkog sektora.

 

U najnovijem izdanju redovnog godišnjeg izvještaja američke organizacije Startup Genome istaknuti su izvanredni rezultati srpskog startap ekosistema, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Naveo je da je Srbija svjetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika, što potvrđuju i rezultati ovog izvještaja.

On je istakao da su lokalni startapovi privukli u 2021. godini više od 135 miliona dolara investicija, što je povećanje za 600% u odnosu na prethodnu godinu, i ostvarili više od 1,7 mlrd USD prihoda od izvoza tehnološkog sektora, navedeno je na sajtu Vlade.

Ministar je naglasio da je postojanje pozitivnog trenda u razvoju inovacionog ekosistema Srbije rezultat izvanrednog rada inženjera, inovatora, tehničkih fakulteta, privatnih inicijativa kao što je Digitalna Srbija, zakonskih i strateških akata donetih od strane države u prethodnih pet godina, kao i drugih sistemskih mera Vlade i njenih institucija i organizacija.

Prema njegovim riječima, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj godinama podržava razvoj inovacionog ekosistema Srbije, podstiče razvoj mehanizama podrške startapovima i ulaže u izgradnju inovacione infrastrukture.

- Do sada je otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap i "smart city" centara i nastavićemo da razvijamo ekosistem i da podstičemo i ostale organizacije u državi da više ulažu u srpske startapove kako bi dodatno ojačali srpske tehnološke talenate - naglasio je Popović.

Prema ovom izveštaju, jedan od najznačajnijih pomaka jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025. godine, koja ima za cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija.

To konretno podrazumeva unapređenje infrastrukture i programa podrške, afirmaciju preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, kao i opšti cilj, a to je 1.200 aktivnih startapa u Srbiji.

Gejming i blokčejn sektor su ocenjeni kao najsnažniji u ekosistemu Srbije. Naime, gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a 2021. godine ostvarila je približno 200 mil EUR prihoda.

U tm smislu, posebno je značajno to što je Nordeus postao deo Take Two-a Sa druge strane, Srbija je postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu.

Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderly, u iznosu od 58,6 mil USD.

Kao jednu od glavnih prednosti Izveštaj prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je Grupa poslovnih anđela koju je osnovala Inicijativa Digitalna Srbija.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija