KOMPANIJE
U jeku krize firma iz Orašja zapošljava nove radnike
Manager.ba/capital.ba BiH 22 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
capital.ba

U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa koja se odrazila i na privredu, turska kompanija Temax BiH, sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta.


Generalni direktor kompanije Ismail Onur Disli podsjetio je u razgovoru za Anadoliju da je firma Temax BH osnovana krajem 2013. godine u Orašju, a svoju prvu uspješnu narudžbu je proizvela i plasirala početkom 2015. godine.

Vrijedna investicija

Osnovna djelatnost firme, koja pored BiH, posluje u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, je proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, koja se pretežno koristi u transportu lijekova, hrane i kemikalija.

“Tržište firme je isključivo Europska unija. Blizina EU i dobra cestovna povezanost s tržištem pokazali su se kao presudan faktor prilikom izbora lokacije za našu tvornicu”, pojasnio je Disli i dodao:

“Nakon ostvarenog početnog uspjeha firma proširuje svoj proizvodni asortiman na termo izolacijske materijale u građevinarstvu te pokrećemo proizvodnju stiropora (EPS) i filca (EPE foam), a krajem 2019. godine pokrećemo i prvu proizvodnju ekspandiranog polistirena (XPS) u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni”.

Sve proizvode na tržište plasiraju u vlastitoj režiji, podsjetio je Disli te kazao da se “za to brine naša flota od deset najnovijih ‘eko friendly’ teretnih kamiona”.

Podsjetio je da je firma do sada u BiH investirala više od deset milijuna eura.

Međutim, važnim smatra i usmjeravanje dobiti u daljnje investicije na prostoru Bosne i Hercegovine koja, kako je rekao, pored kvalificirvane radne snage i strateškog položaja uz samu granicu EU, nudi i niz drugih pogodnosti.

Novih više od 20 radnika

Disli je govoreći o situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa koja je na globalnom nivou već uzrokovala krizu, kazao kako firma na čijem je čelu ne prati trend otpuštanja radnika, naprotiv.

“Prije ove krize smo imali 60 zaposlenih, što nam je bilo i dovoljno. Međutim, od početka krize zaposlili smo dodatnih više od 20 radnika, tako da je ukupan broj sada blizu 90. Vidjeli smo da se firme koje znamo zatvaraju, vidjeli smo da naše komšije ostaju bez poslova i prihoda. Pored svih poslovnih razloga, zapošljavanje ljudi je naša društvena odgovornost, u jeku krize to je naša svojevrsna dužnost prema drugim ljudima”, kazao je Disli i dodao da je ovo vrijeme “vrijeme pružanja podrške ljudima”.

Kako je kazao, firma nije umanjila poslovne aktivnosti, proizvodni pogoni te vozila na terenu su i dalje aktivni.

Govoreći o životu u BiH, ovaj turski privrednik je kazao kako se u ovoj zemlji ne osjeća strancem, jer Turska i Bosna i Hercegovina imaju zajednički povijest i tradiciju.

Bosna i Hercegovina je izuzetno povoljna destinacija za investiranje, smatra Disli, pojašnjavajući kako u oblasti industrijske proizvodnje institucije BiH pružaju podršku investitorima istovremeno ih držeći pod strogim nadzorom.

“To je posve normalno, važno je da svaki investitor uradi kvalitetne pripremne korake u smislu analiza potrebnih prije samog početka poslovanja u nekoj državi”, rekao je Disli i dodao da u BiH surađuju sa Ziraat bankom te s još nekim turskim firmama u zajedničkim projektima.

Pozvao je investitore da dođu u Bosni i Hercegovinu.

“Budućim investitorima želim poručiti da dođu ovamo, BiH vas treba”, rekao je.

Na pomolu nove investicije
Što se tiče planova za budućnost, firma Temax je već uložila preko milijun maraka u nabavku opreme za punionicu vode pod vlastitim brendom “Vivit”.

“Pored punionice vode, trenutno smo u fazi odabira izvođača građevinskih radova na našem novom objektu ‘Skladište prehrambenih i neprehrambenih proizovoda’, čiji je osnovni cilj prikupljanje i ambalaža voća i povrća od lokalnih uzgajivača, te usluge skladištenja robe iz Male Azije i Jugoistočne Europe, čime bi se ova dva tržišta bolje povezala s tržištem Europske unije”, rekao je.

Važnim smatra napomenuti da je osnivački kapital te većina mašina i repromaterijala koji trenutno koriste upravo iz Republike Turske.

Firma danas zapošljava preko 90 radnika te se realizacijom započetih projekata nadaju se da će se broj zaposlenih udvostručiti.

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna