DOK SE MOŽE 
U Hrvatskoj trenutno radno aktivno oko 30 tisuća umirovljenika
Manager Regija 20 ožujka, 2024

Tržište rada u Hrvatskoj u veljači, tradicionalno, bilježi rast zaposlenosti koji obično traje do vrhunca turističke sezone. Na kraju veljače u evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja (HZMO) broj osiguranika je prerastao 1,65 milijuna.

Broj onih koji uz mirovinu rade do pola radnog vremena već u siječnju je zabilježio porast, i to za više od 740, na 27.336 osoba. Dio zaposlenika koji su s krajem 2023. stekli uvjete za mirovinu očito se odlučio uz mirovinu nastaviti skraćeno raditi kod svojih poslodavaca.

Za mjesečni rast u siječnju u cijelosti su zaslužna povećanja radnih angažmana “penzića” u pravnim osobama, dok se promjena smjera njihova rada u obrtima očekuje tek s podacima za veljaču.

U Hrvatskoj je trenutno radno aktivno ukupno oko 30 tisuća mlađih umirovljenika. Pritom se broj onih koji usto i rade do pola radnog vremena iz godine u godinu povećava, jer su i zakonski propisi išli k poticanju duljeg zadržavanja u svijetu rada. Uz isplatu mirovina u punom iznosu, rad do pola radnog vremena povećava tekući dohodak umirovljenika, a s obzirom na prateće uplate doprinosa stječe se i pravo na naknadni obračun mirovine, tj. nešto više mirovine.

Tako je, primjerice, onih koji i primaju mirovinu i rade prošle godine u prosjeku bilo oko 26.600, što je 20-ak posto više nego godinu prije, ali i dva i pol puta više nego 2019. Unutar godine njihov broj oscilira, pa ih je tako u kolovozu prošle godine bilo angažirano rekordnih 28.300. No, općenito se smatra da bi se broj radno aktivnih starijih osoba (mlađe) umirovljeničke dobi u budućnosti mogao višestruko povećati.

U uvjetima manjka radne snage koji je umnogome posljedica iseljavanja mladih kvalificiranih kadrova, u skupini mlađih i zdravih umirovljenika prepoznaju se i unutarnje rezerve radne snage koje bi mogle ublažiti i pritisak na uvoz radnika piše Poslovni dnevnik.

Starosni umirovljenici u Hrvatskoj u prosjeku su relativno mladi - prosječna dob im je 72 godine, a prosječan radni staž umirovljenika koji su stekli prava prema Zakonu o mirovinskom osiguranju je oko 34 godine (ukupni prosjek je oko 31 godinu).

Manager.ba

 

Povezani članci

1

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu