POLJOPRIVREDA I OBNOVLJIVI IZVORI
U Hrvatskoj se gradi prva agrosolarna elektrana
Manager Regija 06 lipnja, 2023

 

Agrosolarstvo uspješno spaja dvije komplementarne djelatnosti – proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu, odnosno stočarstvo. 

 

Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj. Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom sljedeće godine.

"Vjerujemo da su potencijali agrosolara zaista veliki, pa ne čudi da su sve popularniji u svijetu. S obzirom na sve veću potrebu za proizvodnjom čiste energije i očuvanjem poljoprivrednih površina, agrosolarne elektrane imaju veliki potencijal za razvoj u budućnosti. Ovaj projekt u Ivancu odličan je primjer kako se tehnologija može koristiti na inovativan način kako bi se postigli ekonomski, ekološki i socijalni ciljevi. Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 ha, Solida grupa planira uzgajati 200 ovaca. Nedaleko od ove elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, podno sela Ribić breg, u budućnosti ćemo graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 ha. Na tom području nećemo uzgajati ovce već ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane. Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, a u planu imamo izgradnju još 200 MW za koje imamo ishođene lokacijske dozvole", istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe.

Poljoprivredni sektor se svake godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete na nasadima, međutim, u kombinaciji sa solarnim panelima koji se pažljivo raspoređuju iznad usjeva, poljoprivredni proizvodi su zaštićeni od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta, dolazi do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla te rasta proizvodnje električne energije jer usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula što povećava njihovu produktivnost. Kombinacija proizvodnje električne energije i poljoprivrede pruža mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima.

Na ovaj način, nastavlja, Solida grupa planira zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko – zagorskoj županiji, u kojoj će u budućnosti biti izgrađene naše agrosolarne elektrane, staviti u dvostruku funkciju: proizvodnju zelene energije i proizvodnju ekološke hrane, dva vrlo bitna resursa u današnje vrijeme. "Sinergija solara i poljoprivrede ima potencijal učiniti Hrvatsku samodostatnom", zaključuje Posavec.

 

poslovnipuls / Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!