SEZONSKI RADNICI
U Hrvatskoj plaće čistača i vrtlara u sezoni skaču i do 10.000 kuna
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 12 lipnja, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Ugostiteljski objekti masovno traže konobare, vlasnici turističkih apartmana u potrazi su za čistačicama, a šuška se i da je vrtlara za održavanje okućnica nemoguće pronaći. Klasična slika Hrvatske na početku još jedne turističke sezone.

Radne snage na hrvatskoj obali Jadrana kronično nedostaje, a gužve na šalterima policijskih postaja gdje se predaju zahtjevi za dozvole za rad za državljane zemalja izvan Europske unije još uvijek su velike.

Kako piše riječki Novi list, takva je situacija na tržištu rada znatno podigla i cijene navedenih usluga.

Recimo, već prošle godine na nekim su hrvatskim otocima plaće čistačica koje su održavale nekoliko apartmana dosezale i do 10.000 kuna.

Ipak, prema nedavno objavljenom oglasu za održavanje apartmana u Opatiji i Ičićima ponuđena je plaća od 5500 kuna.

Dodatno, satnica za čišćenje apartmana na Opatijskoj rivijeri iznosi između 65 i 75 kuna, dok se prema informacijama Novog lista u Dubrovniku ona popela na 100 kuna.

Privatni iznajmljivači u Opatiji i okolici upozoravaju da radne snage nema dovoljno i da bi cijena rada za održavanje i čišćenje apartmana u sezoni mogla dodatno porasti.

- Plaćamo 70 kuna po satu za čišćenje kuće za odmor i u ovom smo trenutku sretni jer je sada postalo nemoguće naći ikoga za pomoć pa čak i da se ponudi veći iznos - istaknula je jedna privatna iznajmljivačica iz Mošćeničke Drage, dok je druga iz Opatije dodala i kako vrtlara nikako ne može pronaći te da se njihove cijene usluga „penju u nebesa”.

Dodatni problem predstavlja i činjenica da osobe koje pristaju na ovakve aranžmane, svoje isplate često primaju „na ruke”, odnosno rade na crno.

Iznajmljivači su, naime, primorani potražiti ih mimo službenih kanala zapošljavanja jer je većina servisa za čišćenje već sad prebukirana.

Također, kako piše Novi list, cijena fizičkog rada dobrano je premašila cijenu većine intelektualnih usluga pa tako dok fizički radnici zarađuju sve više, stručnost i obrazovanje je neadekvatno plaćeno.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb