POZITIVAN PRIMJER
U Beču ima više korisnika godišnjih karata javnog prijevoza nego automobila
Manager.ba/klix.ba Svijet 16 veljače, 2020
Izvor fotografije:
klix.ba

Godišnja karta za prijevoz u Beču košta 365 eura i popularnija je nego ikad, jer je sada čak 852.000 Bečana posjeduje što je povećanje više od 30.000 za samo jednu godinu. Time već četvrtu godinu u Beču ima više korisnika godišnjih karata nego registriranih automobila.


"Zadovoljni smo ovim pozitivnim razvojem, sistemi javnog prijevoza koji tako dobro funkcioniraju ključni su doprinos zaštiti klime u našem gradu. Svako tko se odluči za kartu javnog prijevoza, a ne za automobil, uštedi svake godine 1,5 tona CO2 štetnog za klimu", rekla je članica gradske vlade za javni prijevoz, Ulli Sima.

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i pet metro linija.

Javni gradski prijevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1150 kilometara.

Putnici se voze do najudaljenijih dijelova Beča i to po veoma niskoj cijeni: godišnja karta iznosi samo jedan euro po danu, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda.

U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 eura, u Hamburgu 1.988 eura, a u Londonu oko 4.000 funti.

Kako bi javni prijevoz i u budućnosti ostao privlačan za putnike, bečko javno poduzeće Wiener Linien će u narednoj godini uložiti 368 milijuna eura u proširenje ponude i mjere zaštite okoliša.

Prema podacima iz 2019. godine u Beču živi 1.897.491 stanovnika, što znači da je njih skoro 45 posto kupilo godišnju kartu, saopćeno je iz EurocommPR Sarajevo.

Tagovi:
Povezani članci

1

2