ZANIMLJIVOSTI
U Banjaluci otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište”
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično.

 

U Banjaluci je jučer, na lokaciji kod Zavoda “Dr. Miroslav Zotović” u Trapistima otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište” koje predstavlja produkt domaće pameti i prvo je ovakve vrste u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regiji, priopćeno je iz banjalučke Gradske uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Također, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Stajalište je danas predato na upotrebu građanima Banjaluke, a ovom činu je sudjelovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banjaluka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

Prema riječima Stanivukovića izgradnja prvog “pametnog autobuskog stajališta” je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prijevoza. On je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine realiziraju 32 slična projekta na teritoriji grada i da sve bude završeno tijekom ljeta.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je ovo očit primjer razvoja Banjaluke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i dodao da se nada da će nastaviti u ovom pravcu.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekt i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informativno društvo i UNDP-u na financiranje.

“Izvođač radova je poduzeće ‘Telemaks’ iz Banjaluke koje je, u suradnji s Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekt ‘pametnog stajališta'”, naveo je on.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima, navodeći da je za ovaj projekt izdvojeno 50.000 KM.