KOMPANIJE
Tvornica iz Srebrenice prerađuje aluminijumski otpad koji pretapa u rondele
Manager.ba/akta.ba BiH 20 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Rukovoditeljica Vasić je napomenula da je, usprkos promjeni proizvodnog programa, firma zadržala isti naziv i djelatnost jer se i dalje bavi preradom obojenih metala, te da daje doprinos smanjenju zagađenja i očuvanju prirode jer prerađuje aluminijski otpad i od sekundarne sirovine stvara upotrebne materijale za industrijsku proizvodnju.

 

Tvornica "11. mart" u Potočarima kod Srebrenice nakon višegodišnje stagnacije i privatizacije promijenila je proizvodni program i umjesto olovne sačme, kalajnih šipki i drugih proizvoda počela je prerađivati aluminijski otpad koji pretapa u aluminijske rondele i kalupe različitih profila.

Aluminijske rondele su tražene na tržištu, a najviše se koriste za proizvodnju u metalnoj i elektro-industriji.

Prije posljednjeg rata u BiH ova firma zapošljavala je oko 70 radnika. Nakon rata broj zaposlenih smanjen je na trećinu, ali je došlo do krize i tek s promjenom proizvodnog programa "11. mart" je počeo premašivati teškoće, sanirati dugove i pozitivno poslovati s 14 zaposlenih.

Rukovoditelicaj u ovom poduzeću Stojanka Vasić rekla je novinarima da su prethodnih godina imali osigurano tržište, što je omogućavalo redovnu zaposlenost i isplatu plaća, doprinosa i tekućih obaveza.

Vasićeva je navela da u ovoj firmi nisu zadovoljni brojem potpisanih ugovora u početku godine, kao i količinom ugovorene robe i smatraju da je djelomično razlog i veći broj neradnih, prazničnih dana, ali da očekuju da će biti obnovljeni ugovori s firmama koje su i prethodnih godina koristile njihove aluminijske rondele, kalupe i trupce za proizvodnju.

"Očekujemo da će doći do novih narudžbi i sklapanja ugovora o plasmanu naših proizvoda jer su kupci bili zadovoljni dosadašnjim kvalitetom, cijenom i blagovremenom isporukom, a u tome nije bilo nikakvih promjena", istakla je Vasićeva.

Ona je napomenula da je, usprkos promjeni proizvodnog programa, firma zadržala isti naziv i djelatnost jer se i dalje bavi preradom obojenih metala, te da daje doprinos smanjenju zagađenja i očuvanju prirode jer prerađuje aluminijski otpad i od sekundarne sirovine stvara upotrebne materijale za industrijsku proizvodnju.

U "11. martu" očekuju da će i u ovoj godini nastaviti uspješnu proizvodnju i da će ugovoriti i kupcima isporučiti dovoljnu količinu aluminijskih profila za nastavak uspješnog poslovanja. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti