INVESTICIJE
Tvorac “zlatne groznice” u Varešu ulazi u novi milijunski projekt u BiH
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 22 listopada, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Bosna i Hercegovina u rudarskoj industriji od jučer ima firmu koja je listirana na Australskoj burzi.

 

Kompanija LYKOS Balkan Metals d.o.o. sa sjedištem u Bijeljini je podružnica australijske firme LYKOS Metals Limited koja je jučer prisutna na burzi ASX (Australian Securities Exchange).

LYKOS Metals Limited putem LYKOS Balkan Metals d.o.o. Bijeljina planira investirati u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na tri lokacije u BiH, na teritoriji Republike Srpske.

Izlaskom na ASX, LYKOS je osigurao 12 milijuna australijskih dolara, koji su namijenjeni za projekte u BiH. Istraživanja će se provoditi u općinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u općini Čajniče.

Istraživački pothvat LYKOS-a koji bi trebalo da donese ekonomiji cijele BiH značajan poticaj, bazirat će se na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda olova, cinka i bakra u cilju otvaranja ekološki održivih rudnika.

Osnivač i idejni tvorac LYKOS Metals Limited, kao i direktor LYKOS Balkan Metals je gospodin Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta Adriatic Metals Plc, firme koja drži projekt Vareš u Federaciji BiH.

Danas je veliki dan za mene i moj tim. Hvala svima koji su pomogli da napravimo ovaj prvi važan korak. Formirali smo vrlo stručan tim internacionalnih eksperata iz oblasti geoloških istraživanja, osigurali potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo da se upustimo u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva rada u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspjeh i donijeti ekonomiji Bosne i Hercegovine značajan financijski poticaj. Nemamo sumnje da ćemo primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u oblasti ekologije, opravdati povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u RS, ali i naših dioničara – rekao je jučer Bošnjaković.

Uvjeti za listiranje na ASX diktiraju stroga pravila poslovanja od starta i svjetske standarde ekološke održivosti koje se LYKOS obavezao da će poštovati. Pomenuti standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh poslovanja.

Podsjetimo da kompanija Adriatic Metals, odnosno njena bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu.

Ugledni Financial Times nedavno je objavio da ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini od proglašenja njene nezavisnosti ranih 1990-ih godina prošloga stoljeća.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo