INVESTICIJE
Tuzlanska pivara 2022. planira ulaganja od 4 milijuna KM
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 16 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ukupne investicije za 2021. godinu čine 3.5 milijuna KM, a za sljedeću 2022. godinu planiramo zadržati tendenciju ulaganja za oko 4 milijuna KM.

 

Suočeni s velikom i nelojalnom konkurencijom, te pandemijom Covid-19 koja traje već dvije godine, Pivara d.d. Tuzla je ipak uspjela zabilježiti još jednu uspješnu poslovnu godinu s brojnim i vrlo vrijednim investicijama u svrhu modernizacije, poboljšanja i optimalizacije postojećih proizvodno-tehnoloških procesa.

U pogonu punionice flašare, zamijenjeni su stari uređaji inspektori boca s novim i daleko naprednijim uređajem. Uređaji su broj jedan brend svjetskog proizvođača u ovom segmentu proizvodnje njemačke firme HEUFT.

Uređaji koji su zamijenjeni služe za pregled i kontrolu svih vrsta boca, njihovu selekciju, škartiranje i provjeru. Investicija je usmjerena ka većoj kontroli samog proizvoda, te zadovoljavanju svih suvremenih ISO standarda svjetskog tržišta.

Novi i suvremeni inspektori boca rade na bazi infracrvenih zraka, što do sada nije bila praksa, vrše kontrolu ispravnosti etikete,boce, popunjenost ambalaže, te nivo piva u staklenoj boci.

Mi smo u ovom periodu nabavili dva BBT tanka a još dva dolaze u januaru mjesecu 2022. godine, to znači jako veliki zaokret kada je u procesu proizvodnja piva jer su si urađeni od najsuvremenijeg materijala inoxa, gdje će biti automatski povezani s ostalim tankovima te tako će cjelokupan proces proizvodnje će biti povezan čistom automatizacijom. Na ovaj način će se ujedno povećati i kapacitet smještaja filtriranog piva za 25%. Kompletna automatizacija i spajanje tankova u sistem će biti završeni u predviđenom roku – naveo je Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla.

U 2021. godini Pivara Tuzla imala je investiciju koja se odnosila i na  modernizaciju i povećanje kapaciteta  u dijelu energetike. Povećan je kapacitet rashladnog postrojenja nabavkom i ugradnjom novog kondenzatora, a rekonstrukcijom postojećih rashladnih kompresora podignuta je njihova efikasnost na 100%. Ujedno je povećan i kapacitet kompresora zračnog postrojenja s još jednim kompresorom snage 130 kW.

Ukupne investicije za 2021. godinu čine 3.5 milijuna KM, a za sljedeću 2022. godinu planiramo zadržati tendenciju ulaganja za oko 4 milijuna KM.

– Mi smo sada sjedište najveće trgovinske firme u Bosni i Hercegovini i sve više i više i proizvodne, i sve što Bingo preuzme umjesto da propadne razvija se stalno, Pivara je pravi primjer, svake godine nas obraduje novim i konkretnim investicijama – naveo je Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Pivara ni ove godine nije zaboravila vjerne potrošače bez kojih ne bi mogli sve ovo realizirati. Kao i proteklih godina kada su imali jednu od najuspješnijih SMS nagradnih igara gdje je dodijeljena glavna nagrada automobil Golf VIII. Iz Pivare Tuzla su iskoristili priliku da čestitaju svim građanima Bosne i Hercegovine nadolazeće praznike, te pozivaju sve građane da u što većem broju prilikom odabira proizvoda biraju  domaće proizvode, jer tako jačamo Bosnu i Hercegovinu, privredu i otvaramo nova radna mjesta, prenosi Tuzlanski.ba.

Povezani članci

1

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti