POZITIVAN PRIMJER
Tuzlanka u rangu sa Nobelovcima: Dobila prestižnu stipendiju
Manager.ba/akta.ba BiH 13 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Značaj Marie Curie Actions programa ogleda se i u činjenici da je devet dobitnika Nobelove nagrade bilo nagrađeno ovom stipendijom. Marie Curie Fellowships dodjeljuje Europska Komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

 

Amela Jusić, izvanredni profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, nagrađena je prestižnom stipendijom Marie Curie Individual Fellowship za 2019. godinu.

Nagrada podrazumijeva da će prof. dr. Amela Jusić provesti dvije godine na Luxembourg Institute of Health (LIH) s ciljem realizacije projekta pod nazivom "The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension (MITO)" pod mentorstvom Dr. Yvana Devauxa, šefa kardiovaskularnog istraživačkog tima na LIH.

U realizaciji ovog programa sudjelovat će i vrhunski stručnjaci iz tri partnerske institucije: Roskilde University, Danska, PhyMedExp (Physiologie er medecine experimentale dr coeur et des muscles) University of Montpellier, Francuska i Department of Translational Research, CHFC, University Clinic Würzburg, Njemačka, objavljeno je na web stranici tuzlanskog PMF-a.

Značaj Marie Curie Actions programa ogleda se i u činjenici da je devet dobitnika Nobelove nagrade bilo nagrađeno ovom stipendijom.

Marie Curie Fellowships dodjeljuje Europska Komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

Za ovu prestižnu stipendiju u 2019. godini bilo je prijavljeno 9.875 kandidata iz različitih zemalja iz cijeloga svijeta. Projekt prof. dr. Jusić i dr. Devauxa ocijenjen je gotovo maksimalnom ocjenom, 98.2 posto od mogućih 100.

Tagovi: