STRANE INVESTICIJE
Turci će na Kamešnicu uložiti 1,6 milijardi eura
Manager.ba/abcportal.info BiH 28 veljače, 2018

Na sjeveroistočnoj strani Kamešnice, kod prijevoja Široka Draga, koji je na samom graničnom prostoru općina Livno i Tomislavgrad, počeli su istražni radovi za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane velike snage i vjetroelektrane.

Istražni radovi i kompletna priprema ovih projekata financiraju se turskim kapitalom. Još krajem listopada prošle godine u Livnu je potpisan ugovor o partnerstvu za izgradnju vjetroelektrane (VE) “Široka Draga” i početku istražnih radova za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) “Široka Draga” na području Kamešnice.

U nazočnosti čelnika Herceg-bosanske županije ugovor su potpisali Pere Vrdoljak, predsjednik Uprave tvrtke „IMRES smart greenergy” d.o.o. iz Livna, i Yuksel Guler, predsjednik Uprave tvrtke “Enprode” iz Istanbula. Tim ugovorom je utanačeno da će partner iz Turske projektirati i financirati projekt vjetroparka na Kamešnici kod prijevoja Široka Draga. Zapravo, sve troškove pripreme projekata snosi partner iz Turske, a tvrtka iz Livna obvezala se koordinirati istražne radove i pribavljati potrebna odobrenja.

VE “Široka Draga” imala bi 16 vjetroturbina pojedinačne snage 4,3 megavata pa bi taj vjetropark imao instaliranu snagu 68,8 megavata. Na Kamešnici su već započeli konkretni pripremni radovi. Sada je na projektu angažirano 12 osoba, ne računajući zaposlenike tvrtki koje pružaju usluge. U probnu proizvodnju krenuli bi do kraja ove godine. Energetski neusporedivo značajniji projekt je RHE “Široka Draga”.

Potpisanim ugovorom partneri su utvrdili međusobne obveze u pripremi toga izuzetno vrijednog elektroenergetskog projekta koji bi po instaliranoj snazi bio najveća RHE na području jugoistočne Europe.

Njezina snaga bila bi 1.120 megavata u četiri instalirana generatora od po 280 megavata. Hidro-potencijal za rad ove RHE je akumulacijsko jezero Buško Blato na 700 metara nadmorske visine. Uz jezero bi se izgradilo kompletno postrojenje, a na 1050 metara nadmorske visine na Kamešnici izgradila bi se gornja akumulacija koju bi instalirani generatori u ulozi crpke punili 10 sati. S tom vodom generatori bi mogli raditi punom snagom 9 sati proizvodeći vršnu, odnosno najskuplju električnu energiju za kojom je radi poravnanja potrošnje sve veća potražnja na europskom tržištu, naročito gdje je najveći udjel nepouzdanih izvora iz vjetra i sunca.

Na lokacijama uz Buško Blato i na Kamešnici, krenuli su pripremni istražni radovi geoloških i geotehničkih ispitivanja terena. Svi pripremni radovi zajedno s projektiranjem i dobijanjem svih potrebnih dozvola za RHE trajali bi dvije-tri godine, a isto toliko i sama izgradnja. Ukupna ulaganja procjenjuju se na 1,6 milijardi eura. Buško Blato je, kako se zna, još od 1970-ih godina hidroakumulacijski objekt Hrvatske elektroprivrede. Kako će se riješiti odnosi između HEP-a i planirane RHE “Široka Draga” nismo uspjeli saznati, ali je izgledno da bi se mogla postići suglasnost jer investitori te RHE računaju i na novac iz EU-a, piše Slobodna Dalmacija.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce