SAVJETI
Tri savjeta stručnjaka: Što ako vas kriza natjera da ugasite posao?
manager.ba/bizlife.rs 06 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
bizlife.rs

Za one koji su zaustavili posao – ili za one koji to razmatraju – evo tri savjeta stručnjaka kako se nositi sa psihološkim efektima.

 

Melissa Kjolsing i njen brat Luke pokrenuli su Recovree 2018. godine s ciljem da pomognu ljudima da se oporave od korištenja nedozvoljenih supstanci. Recovree je tek počeo da dobiva zamah kada je pandemija pogodila SAD početkom ožujka/marta i posao je „ispario“ preko noći.

Korisnici kompanije su prvenstveno poslodavci koji nude usluge kompanije Recovree, koje uključuju podršku zaposlenima i preporuke programa oporavka putem njene aplikacije, kao prednost radnicima.

U jeku Covid-19, Recovree je zbog otkazanih ugovora izgubio više od 90% projektiranog prihoda, kaže Kjolsing.

Tako će, izvršni direktor startupa iz Minneapolisa koji je prošle godine zabilježio 50.000 dolara prihoda, 31. srpnja/jula će trajno zatvoriti svoj posao. Ona je samo jedan od mnogih poduzetnika koji su zbog pandemije koronavirusa bili prinuđeni da zatvore firmu – i da se nose sa pratećim psihološkim efektima.

Ekonomisti procjenjuju da je više od 100.000 malih poduzeća trajno zatvoreno od ožujka/marta, pokazalo je istraživanje ekonomista s Univerziteta u Illinoisu, Harvard Business School, Harvard Univerziteta i Univerziteta u Chikagu sprovedeno u travnju/aprilu.

Budući da zatvaranje startupa izaziva mnoge bolne diskusije o zaposlenju, dugu i brizi o radnicima, takvo iskustvo je osnivačima izuzetno emotivno.

Za one koji su zaustavili posao – ili za one koji to razmatraju – evo tri savjeta stručnjaka kako se nositi sa psihološkim efektima.

1. Odmorite se
Poduzetnici su otporni ljudi, ali čak je i njima potreban odmor, kaže Džon Gartner, psihoterapeut iz Baltimorea, specijaliziran za liječenje poduzetnika.

Ako ste nedavno zatvorili posao, razmislite da odvojite malo vremena prije nego što pokrenete sljedeću ideju kako biste sebi dali vremena i prostora da tugujete, kaže on.

“Poduzetniku čije se poslovanje završava potreban je drugi posao. Ali taj drugi posao ne može biti način da se izbjegne bol zato što je prvi posao propao”, kaže Gartner.

Zatim, nakon što ste odvojili vrijeme da prežalite, nađite još vremena i razgovarajte s ljudima iz oblasti u koju želite da uđete, proučite to tržište.

2. Znajte da ste traženi

Iako se možda osjećate kao gubitnik, većina ljudi vas ne vidi u tom svjetlu, kaže Patrick Fitzgerald, poduzetnik, savjetnik za startupe i predavač na Univerzitetu u Pensilvaniji.

U stvari, postoje mnoge kompanije koje regrutiraju bivše poduzetnike zbog njihove hrabrosti, stručnosti i sposobnosti da pokrenu nešto ni iz čega, dodaje. Ako niste spremni da započnete nešto novo, razmislite o „pozajmljivanju svog iskustva i znanja“ nekom drugom poslu – barem dok ne dobijete narednu ideju.

3. Podijelite svoju priču

Niste sami u ovom iskustvu, i možda bi bilo korisno da podijelite svoju priču, kaže Fitzgerald. Razmislite o pisanju onoga što ste osećali i naučili na javnim platformama poput društvenih medija, savjetuje on. To će pružiti određenu katarzu i priliku za povezivanje s drugim poduzetnicima.

 

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti