SAVJETI
Tri jednostavna koraka da se konačno izvučete iz dugova
manager.ba/posao.hr 28 rujna, 2020
Izvor fotografije:
posao.hr

Kada nemate ušteđevine u crnom fondu, najvažnije je da se suočite s dugom te ga polako krenete smanjivati. Kada je ravnoteža  između vaših prihoda i rashoda narušena, jedino rješenje je ili da počnete trošiti manje ili da počnete zarađivati više.

 

Prvi korak: Izračunajte koliki vam je dug

Prebacujete novac s jednog računa na drugi i tako zavaravate sebe s pravom cifrom koju zaista dugujete. Nikako da zbrojite sva dugovanja, već krpate račune, prebacujući novac s drugog na kojemu imate sredstva, kako bi pokrili minus. Tako se možete zavaravati sve dok se ne suočite s pravim brojevima. Iz začaranog kruga prelijevanja iz šupljeg u prazno može se početi izvlačiti tek kada se napravi tablica troškova, uključite u nju sve neplaćene rate kredita za auto, neplaćene račune kreditnih kartica, pa čak i hipoteku. Prioritet bi trebao biti plaćanje troškova na potrošačkim karticama. Zatim napravite tri izračuna:

1. Koliko dugujete na kreditnim karticama i po ostalim potrošačkim kreditima?
2. Koliko novca godišnje trošite na zabavu?
3. Koliki dio vaše plaće svaki mjesec odlazi na otplaćivanje tih dugova?

Drugi korak: Otkrijte korijen problema

Ako samo rješavate posljedice problema, to nije dovoljno. Morate način uzrok, zbog čega ste u dugovima, odnosno što vas je dovelo do ove situacije?

Nemate pojma kako je sve krenulo? To može biti zabrinjavajuće. Ako već niste, počnite pratiti potrošnju – otkrijte na kojim područjima možete smanjiti potrošnju. To možete učiniti tako da sve račune upisujete u tablicu i tako kontrolirate potrošnju, a i poslije možete vidjeti u kojem području biste je mogli smanjiti.

Treći korak: Učinite to timski

Sazovite obiteljski sastanak i zajednički odlučite u kojim segmentima biste mogli smanjiti potrošnju. Ako ćete zajednički raditi na tome da smanjite potrošnju, imat ćete puno bolje rezultate. Neka na obiteljskom sastanku budu i vaša djeca, no ona ne moraju nužno točno znati vaša dugovanja, ali bi trebala znati da planirate srezati troškove. Nema ništa loše u tome da kažete svojoj djeci da im nešto ne možete priuštiti, jer ćete ih tako naučiti da razlikuju potrebe od želja.