SAVJETI
Top 10 savjeta kako da tražite i dobijete povišicu
manager.ba/bizlife.rs 24 veljače, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Zaslužujete povišicu već neko vrijeme, a izgleda da vašem nadređenom ne pada na pamet da Vam je da. Čak i ako znate da zaslužujete veću plaću, vi, kao i mnogi drugi ljudi, možda oklijevate da zatražite ono što Vam s pravom pripada. Strah je nepotreban.

 

Imate 3 opcije

Imate tri opcije: Ne morate ništa da uradite, ali onda možete ostati na istoj plaći na neodređeno vrijeme. Možete tražiti posao koji plaća više ili možete zatražiti povišicu. Jasno je da sjedenje i čekanje da Vaš šef napravi prvi potez nije funkcionirao do sada. Pristupite ovom projektu profesionalno i nemate čega da se plašite. Niko Vas neće uzeti “na zub”. Uprave su previše zauzete da bi se toliko bavile baš Vama. Zato kada uđete na sastanak sa šefom imate nekoliko minuta da ovo odradite kako treba.

Što čekate? Evo kako da tražite povišicu.

1. Tražite povišicu nakon nekog većeg dostignuća.

Bilo bi pametno da o ovome razmišljate kada ste nadomak ispunjenja svojih KPI. Zaradite na impulsu svojih uspjeha, ali unaprijed smišljajte strategiju za traženje pozicije da biste se našli u idealnoj poziciji da pitate šefa za zasluženo podizanje primanja.

2. Napišite, razradite i provježbajte plan.

Ne ulazite na sastanak praznih ruku, i bez prethodne pripreme. Smislite listu konkretnih razloga zašto zaslužujete povišicu, zapišite je, i prođite kroz nju da biste osigurali samopouzdan i ubjedljiv nastup. Možda pored tih svojih razloga želite da pomenete da ste u posljednje vrijeme imali više odgovornosti na poslu, dodatne zadatke, da ste uspješno usvojili nove strategije i priveli kraju projekte, i koje planove imate da u budućnosti poboljšate uspješnost svog sektora. Razmislite o tome da svoj plan otkucate i odštampate za svog šefa, da može da ga pregleda i razmotri s drugim supervizorima ako je potrebno.

3. Odaberite dobar tajming.

Upoznajte se s revizorskom politikom svoje firme. Provode li analizu učinka svaka tri mjeseca? Svakih šest? Svake godine? Diskretno diskutirajte o tome sa svojim kolegama, ili se konzultirajte s kadrovskom službom da dobijete osjećaj za raspored. Ako je to moguće, treba da podesite svoj zahtjev s pozitivnim financijskim poslovanjem kompanije. Dakle, možda treba pitati za povišicu na početku fiskalne godine ili kada mislite da će vaš poslodavac lakše računati vašu povišicu kao još jedan financijski faktor.

4. Obucite se za uspjeh.

Čak i ako je kodeks oblačenja u vašoj kancelariji opušteniji, kada se radi o vašem sastanku, treba da se obučete za poziciju koju želite. Stavite kravatu, ispeglajte košulju, ili skinite s ormara one neudobne salonke u kojim se osjećate najdominantnije. Iako ne želite da izgledate kao da se previše trudite, uglađen i profesionalan izgled ne može da škodi, i samo će pomoći vašem samopouzdanju.

5. Napravite plan B.

Niko ne želi da čuje ne kao odgovor, ali odbijanje može da Vam pruži priliku da date sljedeći prijedlog. Želite li da se raspitate u vezi s radom od kuće? Treba li vam novi laptop ili telefon za posao? Postoji li konferencija ili događaj u industriji koji biste željeli posjetiti? Vaš šef će vjerojatno pristati na manji zahtjev nakon što je odbio veći.

6. Ne bavite se ozbiljnim pitanjima putem elektronske pošte.

Iako je prihvatljivo da zakažete sastanak putem e-pošte, trebalo bi da razgovor o novcu obavite uživo. To je najbolji način da pokažete da ste ozbiljni, i to je najbolji način da odmjerite reakciju nadređenog/e na Vaš zahtjev. Čak se usudite da ga/je izvedete na ručak.

7. Ne tražite ništa u vrijeme velikog stresa na poslu.

Upotrijebite zdrav razum kada prilazite nadređenima sa financijskim zahtjevima. Ako je uprava posebno napeta zbog prekovremenog rada, najvjerojatnije nije pravo vrijeme da pominjete te teme. Ako možete, malo sačekajte i procijenite kada je šef/ica dobro raspoložena.

8. Ne dajte nikakve ultimatume ako niste zaista spremni da izgubite posao.

Budite oprezni kako predstavljate Vašu molbu. Ne želite da budete previše grubi ili da djelujete zahtjevno. Naravno, budite samouvjereni i asertivni, ali pazite na svoj ton i fokusirajte se na to da budete strpljivi, profesionalni i puni razumijevanja.

Oprez pri pregovaranju. Nikako ne upotrebljavajte riječi: “Želim povišicu, inače..!”, ma koliko da ste bijesni, jer želite da ostanete u dobrom sjećanju kolegama, a u dobrim odnosima sa šefom čak i ako Vas on ili ona odbiju. Nikad se ne zna u kom će pravcu otići vaše karijere i gdje ćete se opet sresti.

9. Nemojte upotrebiti informacije o plaćama Vaših kolega kao argument za dobivanje povišice.

To je ogovaranje, a nećete dobiti veću platu ako se tako neprofesionalno predstavite pred nadređenima. Umjesto toga, fokusirajte se na Vaše individualno iskustvo i postignuća i razloge zašto treba da dobijete povišicu.

10. Nemojte odavati previše osobnih informacija.

Idealno bi bilo kada biste krojili svoj prijedlog u okviru profesionalnih argumenata koji vam idu u prilog: postignuti KPI, rast profita kom ste doprinijeli, podrška koju ste pružali nadređenima vrijednim ili prekovremenim radom, idejama koje donosite firmi u cilju razvoja. Neke stvari su bolje neizrečene, osim ako nemate posebno familijaran odnos sa šefom/icom. Njima ne trebaju razlozi zašto Vama treba povišica, već oni zašto je zaslužujete.

Što očekivati nakon što ste tražili povišicu

Vi želite odmah saznati, naravno, ali ne očekujte brz odgovor. Vaš menadžer, osim ako niste u veoma maloj kompaniji, možda nema autoritet da Vam da povišicu, iako on/a želi. Vjerojatno će morati to da raspravi s kadrovskom ili drugim menadžerima.

Nemojte “potonuti” ako Vas odbiju. Možda samo trenutno nema novca u budžetu za Vašu povišicu, bez obzira kako je dobro zaslužena.

Također, mnoge kompanije imaju formalnu politiku koja regulira plaće i bonuse, tako da možda nemaju fleksibilnost da Vam daju povišicu osim kada se kvalificirate za jednu po kompanijskoj regulativi.

Tagovi: