KOMPANIJE
TOP 10: Ove kompanije IT sektora su najbolje poslovale u 2019. godini
manager.ba/akta.ba BiH 03 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

IT industrija raste s ambicijom da postane strateška privredna grana BiH koja bilježi kontinuirani rast broja zaposlenika.

 

Poslovni portal Akta.ba uradio je analizu TOP 10 kompanija IT sektora u BiH. Izuzimajući veletrgovinu, malotrgovinu i distribuciju, u analizu su ušle kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softwarea, izradom i upravljanjem bazama podataka.

Prvo mjesto po ostvarenom prihodu zauzeo je banjalučki Prointer IT sa 44,5 milijuna prihoda, dok je po dobiti prvi Atlantbh d.o.o. Sarajevo sa 4,6 milijuna KM.

Inače, ovih 10 kompanija je prihodovalo 233.975.143,00 KM, a procjenjuje se da IT industrija u Bosni i Hercegovini generira oko 500 milijuna KM prihoda godišnje.

Kao takva, IT industrija raste s ambicijom da postane strateška privredna grana BiH koja bilježi kontinuirani rast broja zaposlenika.

Deset najvećih IT kompanija u BiH pogledajte u infografici

 

Napomena: U tabeli se nalaze odabrani podaci preuzeti iz financijskih izvještaja privrednog društva. Za točnost podataka iz financijskih izvještaja odgovorne su osobe koje prema zakonu predstavljaju društvo.

Izvor financijskih podataka: Bisnode rješenja

Tagovi:
Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna