KRIPTOVALUTE
Tko su kripto-milijarderi? Čak 12 njih ušlo na listu najbogatijih na svijetu
manager.ba/investitor.me Svijet 14 travnja, 2021
Izvor fotografije:
investitor.me

Čak 12 kripto-milijardera ušao je Forbesovu lisu najbogatijih za samo godinu dana, u odnosu na samo četiri godinu dana prije toga.

 

Trenutno svijetom vlada “digitalna zlatna groznica”.

Ogroman rast vrijednosti bitcoina i drugih kriptovaluta uveo je na velika vrata novih “kripto milijardera” na Forbesovu listu, piše B92.

Koliko toga može da se dogodi za samo godinu dana – najbolje znaju oni koji ulažu u kriptovalute. Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori se uspaničili, Bitcoin je pao čak 50 posto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest mjeseci kasnije, budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svjetlije. Bitcoin je obarao rekorde ove godine, a cijena je u ožujku/martu dostizala i cifru veću od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na preko 1,5 bilijuna dolara.

Sada i banke i kompanije kreću u pohod na ovo tržište.

Kako kripto-tržište raste, raste i lista bogatih. Čak 12 kripto-milijardera ušao je Forbesovu lisu najbogatijih za samo godinu dana, u odnosu na samo četiri godinu dana prije toga.

Tko se našao na ovoj listi?

 

Cameron i Tyler Winklevoss

Braća blizanci i bivši veslači tužili su Facebook, nagodili se i dobili 65 milijuna dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom Bitcoina su počeli 2012. godine. Također su pokrenuli i kripto-mjenjačnicu Gemini i aukcijsku platformu za digitalne umjetnine Nifty Gateway.

Michael Seilor

Seilor je CEO kompanije MicroStrategy koji je “težak” 2,3 milijarde dolara. Bitcoine je kupio prije buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cijene njenih dionica.

Matthew Roszak

Roszak je kripto-entuzijast bio još od 2011. godine. Danas, njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara. On je i na čelu kompanije Bloq koja je specijalizovana za blockchain infrastrukturu, ali i rani investitor u kripto-startape.

Tim Draper

Godine 2014. ovaj kapitalist iz Silicijske doline kupio je Bitcoine u vrijednosti od 18,7 miliona dolara, koje su prije toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road). Danas ti Bitcoini vrijede 1,5 milijardi dolara.

Sam Bankman-Fried

Bankman-Fried je najbogatiji kripto-milijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studij na američkom univerzitetu MIT, a “težak” je 8,7 milijardi dolara.

Brian Armstrong

Armstrong je CEO i koosnivač Coinbase-a čije se bogatstvo više nego ušestostručilo u posljednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ehrsam

On je zajedno sa Armstrongom osnovao Coinbase 2012. godine. Kompaniju je napustio ali je ostao član odbora, a njegov udio u kompaniji od šest posto procjenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Changpeng Zhao

Osnivač kripto-mjenjačnice Binance vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Barry Silbert

Njegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DCG (Digital Currency Group) koji je osnovao 2015, a procjenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Cris Larsen

Suosnivač i predsjednik kompanije Ripple posjeduje bogatstvo vrijedno 3,4 milijardi dolara.

Jed McCaleb

Još jedan suosnivač Ripple-a, čije se bogatstvo procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Tagovi:
Povezani članci

1

2