PROJEKTI
Tko stoji iza firme koja će graditi "treći UNIS-ov" neboder na Marin Dvoru?
Manager.ba/akta.ba BiH 06 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Riječ je o zelenoj površini između sarajevskog Hotela “Holiday” i UNITIC-ovih nebodera, s jedne, i tržnog centra “Alta”, s druge strane. Na toj parceli trebao bi se graditi neboder od 22 kata koji bi predstavljao "treći UNIS-ov toranj".

 

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je u studenom/novembru 2019. godine Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Riječ je o zelenoj površini između sarajevskog Hotela “Holiday” i UNITIC-ovih nebodera, s jedne, i tržnog centra “Alta”, s druge strane. 

Na toj parceli trebao bi se graditi neboder od 22 kata koji bi predstavljao "treći UNIS-ov toranj".

Podsjetimo, kako je pisano ranije, investitor Palace Investments d.o.o. Sarajevo se nekada domogao 791 kvadrata društvenog zemljišta na Marin Dvoru. 

Eko akcija je u više puta isticala da je spomenuta lokacija prodata ispod realne cijene.

Prema njihovim navodima, Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacijski plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 kata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka više nema visoke gradnje.

Ipak, Skupština KS je odlučila da "nagradi privatnika s dodatnih 1.539 kvadratnih metara državnog zemljišta po povlaštenoj cijeni, daleko nižoj od one koju za parcelu na manje atraktivnom mjestu plaća Centralna banka BiH, točnije za komad zemljišta u parku Hastahana“.
 

 

Parcela na kojoj je planirana gradnja

"Preostalo je da još nekoliko parcela po sličnoj proceduri rasproda i Općina Centar i onda će privatnik moći da gradi neboder od 22 kata, što bi dalje smanjilo protok zraka i povećalo zagađenje zraka u ovom dijelu grada", poručili su iz Eko akcije.

Tih nekoliko parcela je prodano Elviru Imamoviću s kojim se očekuje potpisivanje ugovora. Iza njega stoji švicarska firma PET engineering AG koja je u vlasničkoj strukturi "Palace Investments".

Naime, dana 27.11.2019. godine od strane Vlade Kantona Sarajevo ovom Zavodu dostavljena je Odluka o davanju suglasnosti Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za sklapanje kupoprodajnog ugovora o prodaji zemljišta putem neposredne pogodbe, radi oblikovanja građevinske parcele, koju je donijela Skupština Kantona Sarajevo. 

Nakon prikupljanja potrebne original dokumentacije ista je dostavljena notaru Dževadu Pazalji radi sastavljanja nacrta ugovora i zakazivanja termina potpisivanja. 

Potpisivanje ugovora biće zakazano nakon utvrđivanja termina za potpisivanje notarskog ugovora.

“Imamović Elvir potpisuje ugovor kao fizičko lice. S obzirom na to da je Imamović Elvir vlasnik susjednih parcela koje su predmet ugovora, u ovom predmetu se radi o postupku oblikovanja građevinske čestice u skladu s članom 363. Zakona o stvarnim pravima, "Službene novine Federacije BiH", broj 66/13, 100/13.”, kazali su za Akta.ba iz Zavoda za izgradnju.

 

 

Triland - Palace - PET engineering 

Palace Investments d.o.o. Sarajevo je jedna od tri firme koje su bile na istoj adresi kao i Palace Group i Palace Management.

Ove dvije imaju vlasnike iz USA i to Tie Sosnowski nekadašnji vlasnik Triland Developmenta koja je sagradila shopping centar Alta.

Upravo on je bio prvobitni vlasnik pomenutog zemljišta na Marin Dvoru. Poslije njegovog bijega iz Bosne i Hercegovine ta parcela je vraćena Općini Centar.

Kako saznajemo u procesu dobivanja odobrenja za početak radova na Marin Dvoru na parceli između UNITIC-a i Holiday-a bila je i firma Tibra Pacific d.o.o. Kiseljak.

Inače, direktor Palace Investments d.o.o. je Mevdludin Avdić, koji je preselio u Unitic, i ima vlasnika iz Švicarske PET engineering AG koju prema švicarskom registru vodi Josip Subašić.

Josip Subašić je također vlasnik jedne od firmi koju je u Dubrovniku osnovao Tihomir Brajković, vlasnik Tibre i jedan od najbogatijih ljudi u BiH i na Balkanu.

Radi se o firmi "Šest luksuznih vila" sa sjedištem u Vukovarskoj ulici, u zgradi bivšeg DTS-a, osnovanoj 2015. godine. Kao osnivač navodi se upravo švicarska firma ‘PET engineering’ AG.

 

Tagovi:
Povezani članci

1