KOMPANIJE
Tko stoji iza švedskog giganta koji želi kupiti tvornicu u BiH
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 22 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Velika korporacija “Hilding Anders” iz Švedske izrazila je interes da u općini Petrovo kupi objekte, strojeve i opremu tvornice kreveta “Napco Beds”, koja je prestala sa radom prošle godine i nalazi se u stečaju, a u vlasništvu je firme iz Nizozemske.

Tvornica je zapošljavala više od 300 radnika i bila je najveći poslodavac i izvoznik u Petrovu prije nego što su se pojavili problemi.

S druge strane, “Hilding Anders” je korporacija čije je sjedište u Malmeu, a posluje širom Europe i Azije, uključujući i Rusiju.

Zanimljivo je da je vlasnik kompanije “Hilding Anders” američki investicijski fond KKR, dobro poznat na ovim prostorima.

KKR je jedan od najvećih investicijskih fondova i suvlasnik je kompanije United Group, koja je vlasnik kablovskog operatera Telemach te tv mreža N1Nova TVSport klub

KKR je ranije ove godine prodao većinski udio u United Groupu fondu BC Partners sa sjedištem u Londonu, ali je ostao manjinski vlasnik kompanije.

 

Kako je otvoren Napco Beds

Inače, kada je riječ o firmi Napco Beds, prvu tvornicu kreveta njen vlasnik, Denis Kornelisen iz Nizozemske otvorio je u Petrovu 2011. godine i zapošljavao je 15 radnika.

Tri godine kasnije, tijekom otvaranja novog pogona, najavio da će postati najveća tvornica boks spring kreveta u svijetu.

Kreveti iz Petrova odlazili su na tržište Nizozemske, Njemačke i Austrije, a firma je u to vrijeme zapošljavala više od 300, te je stalno tragala za novim zaposlenicima širom BiH.

No, krajem prošle godine kompanija je upala u probleme i obustavila proizvodnju.

 

Sastanak s načelnikom

Načelnik općine Petrovo Ozren Petković sastao se u srijedu sa predstavnicima švedske korporacije “Hilding Anders”, a jedan od direktora Gerhard Mulbajer (Muehlbeyer) rekao da su počeli razgovori sa bankom kao najvećim povjeriteljem u stečajnom postupku firme “Napco Beds”, kao i sa pojedinim bivšim radnicima ove firme.

On je istakao da do konačne odluke o tome hoće li kupovati spomenute nekretnine i otvarati pogon treba još razgovora i provjera.

– Ključna stvar će biti pronalazak osobe od velikog znanja i povjerenja koja će biti odgovorna za kompletan posao pokretanja i vođenja firme, a sve dok to ne riješimo nećemo donijeti odluku – istakao je Mulbajer.

Hilding Anders svjetski brend

Mulbajer je, inače, glavni industrijski direktor švedskog giganta, i jedna od tri najvažnije osobe u ovoj korporaciji (u glavnog i finansijskog direktora).

Načelnik Petković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je jedna ovakva korporacija zainteresirana za ulaganje u općini Petrovo, te istakao da će, ukoliko se odluče da pokrenu proizvodnju u bivšem “Napcu” koji je zapošljavao više od 300 radnika, od lokalne samouprave imati maksimalnu podršku.

Tagovi:
Povezani članci

1