NOBEL CORPORATION
Tko je ustvari Atlantic, proizvođač najprodavanijih konvektora u BiH?
Manager.ba BiH 20 rujna, 2017

Atlantic je ugledni francuski brend koji je na globalnom svjetskom tržištu poznat kao vodeći proizvođač električnih konvektora, radijatora i bojlera.

Danas se Atlantic grupa sastoji od dvanaest strateških i komplementarnih brendova koji stvaraju toplinsku udobnost rješenja u četiri područja:

- Grijanje,
- Vruća voda,
- Klimatizacija,
- Ventilacija.

Brendovi koji su zastupljeni su: Alantic, Thermor, Guillot, Ygnis, Sauter, Lazzarini, Austria Email, Ideal Commercial, Cledhill, Keston, i Hamworthy.

Atlantic je prepoznatljiv po kontinuiranom kombiniranju vrhunskog dizajna, inovativnosti i najnovije tehnologije.

Kompaniju Atlantic su osnovali inženjeri Paul Radat i Pierre Lamoure 1968. godine.

Atlantic od osnutka napreduje iz godine u godinu, prešavši put od lokalne francuske kompanije do pozicije jednog od globalnih lidera u branši grijanja.

Sjedište kompanije je u Parizu, a proizvodi iz 10 francuskih i 10 tvornica u svijetu distribuiraju se u 110 zemalja svijeta, između ostalog i u Kinu. Atlantic je putem kompanije Nobel iz Mostara prisutan u Bosni i Hercegovini više od dvije decenije sa programom konvektora i radijatora, i posljednjih par godina s bojlerima.

Grijanje

Kvaliteta i jedinstvenost Atlantic radijatora i konvektora ogleda se u izuzetno osjetljivom termostatu, koji registrira promjenu temperature od 0,1OC. Centralni dio termostata je mikroprocesor, koji putem sonde provjerava temperaturu u prostoru svakih 40 sec., i na taj način dodatno smanjuje gubitke i doprinosi nižoj potrošnji.

Isijavanje topline je točno prilagođeno potrebama, i vodi se računa o dovodu topline uz izuzetno nisku potrošnju kombiniranu sa dizajnom koji se uklapa u svaki prostor. Termostati Atlanticovih proizvoda smatraju se najkvalitetnijim u svijetu, i u kombinaciji sa vrhunskim grijačima i francuskim dizajnom čine proizvode koji su nedostižni za konkurenciju. Pri tome je cijena uvijek prilagođena lokalnom tržištu, o čemu se brinu prodajni tim Atlantika i lokalnog partnera, u ovom slučaju kompanije Nobel iz Mostara.

Jedna od zanimljivosti vezanih za Atlantic program grijanja je video „ 37 dana“. Taj video je osvojio 2 zlatna i dva brončana lava na festivalu u Cannesu 2015. godine, u konkurenciji od 40.000 dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta.

Ovo remek djelo nastalo je u nevjerojatnim uvjetima. Ogromna staklena kocka smještena je na vrh izolirane planine u Britanskoj Kolumbiji gdje je temperatura bila oko -30 stupnjeva Celzijusa. U kocki je instaliran Atlantic radijator, a što se dogodilo u sljedećih 37 dana pogledajte u trominutnom videu.

Program bojlera

Iako je Atlantic prvotno prepoznat po programu grijanja, danas je drugi po količini, ali prvi po kvaliteti europski proizvođač bojlera za domaćinstva, ugostiteljstvo i industriju. Lider je na tržištu Francuske i ima čvrstu poziciju u zapadnoj i istočnoj Europi, Africi i Srednjem istoku. Postepeno prodire na tržište Latinske Amerike, Azije i Oceanije.

Najveći dio tržišta, 85% čine bojleri od 10 do 120 litara, a najprodavaniji su od 80 litara. Proizvodi su razvijeni u 3 tvornice u Francuskoj i dvije van Francuske.

Atlantic bojleri su u skladu s tehnološkim standardima u preko 60 zemalja svijeta, a njihova kvaliteta je priznata od strane kako krajnjih korisnika, tako i profesionalaca i stručnjaka iz branše. Atlantic-ov patent O'pro sistem zaštite od korozije, iz 1996 godine i danas je nedostižan za većinu konkurenata.

Atlantic-ova Steatite tehnologija predstavlja revoluciju jer se zahvaljujući njoj na grijačima ne skuplja kamenac. Bojleri su opremljeni keramičkim grijačem koji je smješten unutar bojlera u emajliranu čeličnu rukavicu. Ovakav grijač nema dodira s vodom. Svi Atlantic bojleri imaju dijamantni premaz koji produžava vijek trajanja samog spremnika.

Atlantic bojleri su standard u nekim od najluksuznijih građevina svijeta u Dubaiju, Abu Dhabiju, Qataru. Zbog blizine najzahtjevnijeg svjetskog tržišta, Atlantic je jednu od svojih tvornica pozicionirao u Egiptu, odakle se bojleri isporučuju za Bliski Istok, ali i za neke druge države.

Daljnji razvoj

Svoju budućnost Atlantic vidi u obnovljivim izvorima energije: solarna energija, drvo, geotermalna energija… Djelovanje Atlantic-a je u skladu s Europskom direktivom koja se odnosi na otpad električne i elektroničke opreme (WEEE). Atlantic je prva kompanija koja je počela s uvođenjem ekoloških pasoša za svoje proizvode.

Danas Atlantic ima oko 6 500 zaposlenih i posljednje tri godine je najbolji poslodavac u Francuskoj.

http://www.atlantic-comfort.com/Atlantic-Brand/Atlantic-Brand

Atlantic je brend koji je našao zajednički jezik sa svima:

- Kupci ga vole zbog vrhunskog dizajna, odličnog učinka i niske potrošnje. Također, Atlantic je jedini proizvođač koji svojim kupcima nudi stalnu mogućnost zamjene „Staro za novo“, s odličnim uvjetima kupovine, za uređaje starije od 7 godina

- Prodavači ga vole zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete, odličnog pakovanja koje je reklama samo za sebe, niskog postotka kvarova (ispod 0,5%) kao i zajedničke maloprodajne cijene u cijeloj BiH. Pored ovoga, prodajna mjesta Atlantica nemaju potrebu za lagerom, osim dnevnim, jer je svaki dan osigurana besplatna dostava za 24 h kroz cijelu godinu i za bilo koju količinu.

- Instalateri ga nude zbog izuzetno jednostavne i brze ugradnje, kao i činjenice da se kod Atlantica uvijek mijenjaju novi rezervni dijelovi, bez popravke i improvizacije. Rezervni dijelovi imaju garanciju od 12 mjeseci.

- Projektanti grijanja i arhitekti, koji su Atlanticovi najbolji promoteri, Atlantic preporučuju zbog dizajna, kvalitetnog učinka, dimenzija koje se uklapaju u svaki prostor, cijene koju investitoru mogu lako opravdati, te u pravilu od investitora dobivaju odlične povratne informacije na osnovu iskustva krajnjih korisnika.

Ukoliko ste profesionalac i zanima Vas da u svojoj ponudi roba i usluga imate Atlanticove proizvode, očekujemo Vaš poziv.

Srdačan pozdrav!

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce