POZITIVAN PRIMJER
Tijekom pandemije u ZDK-u zaposleno 60 mladih u osam kompanija
manager.ba/akta.ba BiH 20 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Projekt, koji je pomogao uspostavljanju “međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada”, prve u Bosni i Hercegovini, nastavlja se do kraja ove godine, usmjeravajući svoj fokus na srednje stručno obrazovanje.

 

U konferencijskoj sali hotela Carpe Diem predstavnici Privredne komore ZDK i sudionici projekta “Sinergijom do lakšeg zaposlenja” predstavili su rezultate ovog projekta.

Projekt je zahvaljujući zalaganju sudionika potpomogao zapošljavanje više od 60 osoba u osam kompanija članica Privredne komore ZDK.

Ovakvim i sličnim projektima uloga Privredne komore ZDK u pružanju usluga članicama raste i stvara bolji ambijent i uvjete.

Sven Dominković, direktor Fondacije Helvitas Moja budućnost je istakao važnost ovog projekta i njegovu korist za zajednicu i privredne subjekte.

"Ovaj projekt podržali su s nama i Privrednom komorom i Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje. Drago mi je što smo se svi okupili da možemo pokazati rezultate. Dva principa na kojem smo radili su bitnost tržišta, odnosno što treba privredi ovdje, te drugi princip sistemskog pristupa. Uključujemo sve institute koji su potrebni da dođemo do cilja. Možemo biti ponosni što smo dostigli i ponosan sam što ćemo ući u još jedan projekt u suradnji s Privrednom komorom ZDK, Privrednom komorom KS i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla. Druga stvar koja mi je veoma draga je da je kroz inicijativu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK krenula međusektorska suradnja u cilju poboljšanja obrazovanja."

Projekt, koji je pomogao uspostavljanju “međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada”, prve u Bosni i Hercegovini, nastavlja se do kraja ove godine, usmjeravajući svoj fokus na srednje stručno obrazovanje.

Direktorica Privredne komore ZDK, Diana Babić je zadovoljna dosadašnjim aktivnostima komore i posebno je ponosna realizacijom ovog projekta.

"Privredna komora ZDK je u 2020. godini zahvaljujući Fondaciji Helvitas Moja budućnost, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Federalnog zavoda za zapošljavanje implementirala projekt “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK”. Projekt je imao rezultate uspješnije od zacrtanih i uspjeli smo da zadovoljimo potrebe kompanija. U februaru očekujemo obuku za 15 mentora, lica koja nadziru praktičnu nastavu u privrednim subjektima. S ovim projektom smo unaprijedili kompetencije nezaposlenih osoba i zaposlili biše od 60 osoba u ZDK i to u osam kompanija – Max trgovine Zenica, Pobjeda Tešanj, BME Tešanj, Water Jet Has Usora, Tex Team Visoko, Alma Ras Olovo, Termika Zenica i Empress Zenica."

Paralelno s tim, Privredna komora, u suradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla posvećuje se “Izgradnji standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora.”

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić je ponosan na realizaciju ovog projekta.

"Ovdje se radi o realizaciji projekta koji je MONKS potpisao s Privrednom komorom ZDK. Oblasti važne za Ministarstvo u okviru ovog projekta su izvedba praktične nastave i obrazovanje odraslih. Jako važno za nas je obuka eksperata za izvedbu dnevne praktične nastave. Koristim priliku da se zahvalim Privrednoj komori ZDK, fondaciji Helvitas Moja budućnost i Federalnom zavodu za zapošljavanje. Očekujem da ćemo intenzivirati radove na poboljšanju kvaliteta praktične nastave i to je jedan od prioriteta rada Ministarstva.”

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istakla spremnost zavoda da pomogne u realizaciji svih projekata koji su korisni za privredu i zajednicu.

"Kada smo prvi put razgovarali, Federalni zavod za zapošljavanje prepoznao je vrijednost projekta i ovim rezultatima su opravdana naša očekivanja. Federalni zavod za zapošljavanje stoji na raspolaganju svim kvalitetnim projektima. Ovo nije prvi projekt koji realiziramo s Privrednom komorom ZDK i neće biti ni zadnji. Kada prepoznamo da može biti korisno za gospodarski rast, uvijek smo otvoreni za suradnju."

Predstavnik jedne od firmi koja je sudjelovala u projektu, savjetnik direktora Kasim Kotorić je istakao važnost ovakvih projekata i ideja za Pobjedu Tešanj, ali i ostale kompanije koje sudjeluju u ovakvim projektima.

"Pobjeda se davno uključila u ovaj projekt. Dugo surađujemo s Privrednom komorom, a i s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta na poboljšanju obrazovanja. Naš interes, kao i interes čitave privrede je da suradnja bude što bolja. Potreba je da se firme i obrazovanje povežu što bolje, posebno srednji nivo obrazovanja. Također, jako je važno da se poboljša postobrazovni period i da se praksa u firmama realizira što bolje. Firme se moraju pripremiti i mi kao društvo, a posebno obrazovne institucije kako bi pripremile djecu da budu spremna kad dođu u radne organizacije."

Navedeni projekt koji je u svojoj završnoj fazi financira fondacija Helvitas Moja budućnost i Vlada ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, te Federalni zavod za zapošljavanje.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo