KRIPTOVALUTE
Tesla profitirala više od bitcoina nego od prodaje vozila
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 18 veljače, 2021

Čak se procjenjuje da bi profit kupovine bitcoina mogao nadmašiti cjelokupni profit Tesle od automobila u proteklom desetljeću.

 

Kompanija Tesla izazvala je ekspanziju na tržištu, kada je objavila kupovinu kriptovalute bitcoina u vrijednosti od 1,5 milijarde dolara.

Tim potezom cijena bitcoina bilježi neslućene visine istovremeno donijevši impresivan profit tom proizvođaču električnih vozila, piše Yahoo Finance.

Tesla je kupila bitcoine za 1,5 milijardi dolara u siječnju/januaru, iako nije otkrila po kojoj cijeni i koliko ih ukupno posjeduje.

Podsjećanja radi, prošli mjesec je bitcoinom trgovano između 29.333 i 37.020 dolara po komadu, što znači da je za 1,5 milijardi Tesla trebalo da dobije između 37.020 i 51.137 bitcoina.

Zavisno od toga koja se vrijednost uzme u obzir, vrijednost bitcoina u vlasništvu Tesle, pri današnjoj cijeni od 51.259 dolara, iznosi 2,6 milijardi dolara, tako da bi profit mogao biti veći nego u cijeloj poslovnoj 2020. godini, prenosi Yahoo Finance.

Naime, Tesla je u fiskalnoj 2020. prijavila profit od 721 milijun dolara, nakon gubitaka od 862 milijuna u 2019. godini, prenosi Bankar.me.

Čak se procjenjuje da bi profit kupovine bitcoina mogao nadmašiti cjelokupni profit Tesle od automobila u proteklom desetljeću.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce