SVIJET AUTOMOBILA
Tesla probio granicu od milijardu dolara dobiti
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 28 travnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kompaniji je u postizanju rekordnih rezultata pomoglo i ulaganje u bitcoin.

 

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je u ponedjeljak objavio da je ostvario rekordan profit – treći rekordni kvartal zaredom – prilagođena dobit kompanije prvi put je dosegla granicu od milijardu dolara.

Kompanija je zabilježila 9 milijardi dolara ukupnog prihoda. To je bilo nešto niže od prodaje u četvrtom tromjesečju, ali više čak 75% u odnosu na isti period godinu ranije.

Prihod je djelimično zadržan jer je tokom kvartala prekinuta proizvodnja dva najskuplja modela, Model S i Model X, jer se kompanija pripremala za izbacivanje novih verzija tih vozila i suočila se s nedostatkom računarskih čipova što je namučilo čitavu autoindustriju.

No, Tesla je objavio da je nestašicu čipova prevladao “dijelom pivotirajući izuzetno brzo na nove mikrokontrolere, istovremeno razvijajući firmware za nove čipove novih dobavljača”.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk je rekao investitorima da je nedostatak čipova “veliki problem” za Teslu i da je kompanija “imala neke od najtežih izazova u lancu snabdijevanja koje smo ikad doživjeli”, prenosi Investitor.me.

Kompaniji je u postizanju rekordnih rezultata pomoglo i ulaganje u bitcoin. Tesla je ranije otkrio da je uložio 1,5 milijardi dolara u bitcoin, te da je trgovina tom kriptovalutom u tom kvartalu rezultirala s dobiti od 101 milion dolara.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo