SAVJETI
Tehnika 6 računa za raspodjelu mjesečnog budžeta
manager.ba/zeneinovac.com 21 rujna, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Ne radi se o tome koliko zarađujemo, nego kako upravljamo onim što imamo – rješenje je svjesno upravljati novcem kroz šest računa.

 

Ovo je jedna od lekcija koju sam naučila još 2017. godine na seminaru Millionaire Mind Intensive koji je okupio uspješne poduzetnike i financijske coacheve. Bilo je riječi o tome kako se obogatiti i zadržati taj novac, zašto se neki ljudi ne mogu obogatiti i kako dotični podsvjesni obrasci utječu na naše upravljanje financijama, piše Kristina Ercegović za zeneinovac.com.

 

Tehnika 6 računa

1. Financijska sloboda: 10 posto

Izrazito važan segment tehnike šest računa je upravo financijska sloboda. Ovaj termin često naglašavamo na portalu, no prvenstveno se odnosi na sljedeće.

Financijska sloboda je kad su vaši pasivni prihodi veći od troškova za željeni životni stil.

Dakle, deset posto prihoda odvajate za ulaganje – njih ne trošite.

2. Davanje: 5-10 posto

Svoj novac je važno i donirati. Odaberite neku udrugu, osobu, bilo što – i dajte dio svog novca onima kojima je to najpotrebnije.

3. Edukacija: 10 posto

Često naglašavam koliko je ključno ulagati u sebe, svoje znanje i vještine. Ova tehnika vam omogućava da deset posto svojih prihoda odvojite na željene edukacije, seminare, tečajeve…

To može biti što god želite – rad na sebi, na svom biznisu ili nešto treće.

4. Dugoročna štednja: 10 posto

Na ovom računu će se nalaziti svi tipovi srednje do dugoročne štednje. Ova vrsta štednje se može odnositi na bilo koji cilj poput: kupnje nekretnine, štednje za mirovinu ili bilo koji drugi oblik ulaganja na duge staze (poput životnog osiguranja, na primjer).

5. Zabava: 10 posto

Na peti račun ćete odvojiti deset posto prihoda upravo za zabavu. To mogu biti odlasci u restoran, kino, kazališta…

6. Potrebe: 50-55 posto

I šesti, najveći račun odlazi na sve naše potrebe. Pedeset posto prihoda odvojite za režije, najam nekretnine u kojoj živite, hranu, prijevoz i slično.

Već smo pisali o različitim tehnikama budžetiranja, a svakako razmislite i o ovoj tehnici šest računa kao jednoj od opcija boljeg upravljanja osobnim financijama.

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti