POZITIVAN PRIMJER
Tešnjaci godišnje “obrnu” dvije milijarde KM
Manager.ba/akta.ba BiH 27 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Općina Tešanj ima do sada registrirano ukupno 2.420 aktivnih privrednih subjekata, od čega 1.380 čine privredna društva, a preostalih 1.040 je registrirano kao samostalni obrtnici.

 

Proteklog tjedna upriličena je posjeta predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona u sastavu Premijer ZDK, Mirza Ganić, Ministar privrede ZDK, Zlatko Jelić i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, Mirnes Bašić, Udruženju privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka

U okviru posjete upriličen je sastanak s članovima Upravnog odbora UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj u kompaniji Hifa-Oil d.o.o. Tešanj.

Pored članova Upravnog odbora Udruženja u svojstvu domaćina, sastanku su prisustvovali i gosti Općinski načelnik, Predsjedavajući OV Tešanj, kao i direktori Opće bolnice Tešanj i Doma zdravlja Tešanj.

Na sastanku je razgovarano na više tema, dok je u fokusu razgovora bio 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2020, koji će se održati od 23.-26. rujna/septembra tekuće godine.

Premijer Ganić je istakao zadovoljstvo organizacijom i značajem ovog projekta, kako za općinu, tako  za kanton i cijelu BiH, te najavio podršku Vlade ZDK pri organizaciji Sajma.

Kao i prethodnih godina, Vlada će podržati organizaciju sajma, a sagledat će se i mogućnost podrške izgradnji sajmišta.

Pored Vlade ZDK, i Općina Tešanj, kao dugogodišnji partner sajma, najavila je podršku u organizaciji ove značajne privredne manifestacije.

Pored sajamskih aktivnosti, razgovarano je na temu značaja i uloge kantona, općine, poslovnog ambijenta u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i o problemima koji egzistiraju i s kojim se poslovni subjekti na ovim prostorima susreću.

Na temu zdravstvene problematike, na sastanku je otvoreno pitanje plaćanja određenih zdravstvenih usluga ratnim vojnim invalidima u Općoj bolnici Tešanj, a dogovoreno je da premijer, kantonalni ministar zdravstva i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja posjete ovu zdravstvenu ustanovu i s menadžmentom razmotre mogućnosti rješavanja ovog pitanja.

Na temu poljoprivredne problematike, istaknuti su problemi dobivanja poljoprivrednih dozvola i pretvorbe poljoprivrednih u građevinska zemljišta.

Nadalje, najavljene su aktivnosti s ciljem da se nadležnost nad izdavanjem koncesije za crpljenje mineralne vode, koju plaća kompanija OAZA d.o.o., vrati na nivo Zeničko-dobojskog kantona, od čega bi najviše koristi imala lokalna zajednica.

"Zeničko-dobojski kanton predstavlja kralježnicu razvoja Bosne i Hercegovine, a paralelno tome Tešanj predstavlja kičmu razvoja Ze-Do kantona. UP „Biznis centar“ Jelah-Tešanj na području općine Tešanj je primjer dobre prakse, sinergije i djelovanja privrednika, a s druge strane privrednici su dobar primjer uspjeha i razvoja privrede, te  napretka lokalne zajednice, kao i kantona", istakao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Tijekom posjete delegacije upriličene su posjete poljoprivrednoj farmi Ahmetlić, novootvorenoj tekstilnoj kompaniji Tony-Tex d.o.o. Jelah i AS d.o.o. Jelah, gdje su prisutnim prezentirani kompletni proizvodni pogoni i procesi navedenih kompanija.

 

Istaknuti statistički podaci tešanjske privrede

Općina Tešanj ima do sada registrirano ukupno 2.420 aktivnih privrednih subjekata, od čega 1.380 čine privredna društva, a preostalih 1.040 je registrirano kao samostalni obrtnici.

Općina Tešanj, prema visini ostvarene dobiti, odnosno učešća  u kapitalu, ima registriranih 19 velikih poduzeća, kao i 44 srednja poduzeća koja, zahvaljujući svojim poslovnim aktivnostima i rezultatima, danas ima veliku realizaciju dobiti od prodaje svojih proizvoda i usluga kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što se najbolje ogleda kroz ukupno uplaćeni porez na dobit koji su privredna društva s područja naše općine uplatila na račune javnih prihoda u ovoj godini.

Prema visini uplaćenih javnih prihoda općina Tešanj je druga općina u Zeničko-dobojskom kantonu kada je u pitanju punjenje budžeta.

Također, važno je napomenuti da tešanjski privrednici imaju najveći iznos uplaćenog poreza na dobit u odnosu na sve ostale općine u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ukupan broj zaposlenog stanovništva koji imaju prebivalište na području općine Tešanj iznosi 13.750.

Od 01.01.2019. godine do danas na području ove Općine ukupno je registrirano 160 novih privrednih subjekata, od čega su 53 privredna društva, i 107 samostalna privrednika.

Kao rezultat navedenog, predstavljeni pokazatelji su rezultat jednog zdravog i dobro osmišljenog poslovnog ambijenta koji već duži niz godina uspješno egzistira na ovom području.

Tagovi:
Povezani članci

1

2